KOSMONAUT OTKRIVA: Evo čega se najviše plašimo! (VIDEO)
Foto: EPA

u svemiru

KOSMONAUT OTKRIVA: Evo čega se najviše plašimo! (VIDEO)

Planeta -

Kosmonauti se najviše plaše da se planirani let u orbitu ne izvrši, izjavio je ruski kosmonaut Sergej Prokopjev iz Međunarodne kosmičke stanice, tokom video-prenosa u okviru foruma "Nauka 0+".

"Ono čega se kosmonauti i astronauti najviše plaše je da lansiranje propadne. Oni razmišljaju da sve prođe uspešno“, dodao je Prokopjev.

foto: EPA

Zalihe hrane, goriva, kiseonika i vode na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) dovoljne su za rad ekspedicije do leta sledeće godine, izjavio je prvi zamenik generalnog konstruktora kompanije "Energija" i direktor letova ruskog segmenta MSS, kosmonaut Vladimir Solovjov.

foto: Reuters / NASA

"Na MKS ima dovoljno rezervi koje obezbeđuju uslove. Procenjujemo da ovih rezervi ima za pola godine - do sledećeg leta i čak i duže. Rezerve su: zalihe goriva, kiseonika, vode, proizvoda“, rekao je on na forumu Moskovskog državnog univerziteta.

U četvrtak 11. oktobra dogodila se nesreća u kosmonautici sa posadom, prva u istoriji savremene Rusije. Raketa-nosač "Sojuz-FG" nije uspela da izvede u orbitu svemirski brod "Sojuz MS-10" sa novom posadom MKS, ali su astronauti uspeli da se evakuišu u kapsuli za spasavanje na Zemlju. Članovi misije MSS-57/58, Rus Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg nisu povređeni.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track