BELGIJSKI MEHANIČAR UNIŠTIO F-16: Greškom pritisnuo okidač i 6.000 granata u minuti je učinilo svoje
Foto: Twiter

kakav majstor

BELGIJSKI MEHANIČAR UNIŠTIO F-16: Greškom pritisnuo okidač i 6.000 granata u minuti je učinilo svoje

Planeta -

Samo pukom srećom u Belgiji je izbegnuta veća tragedija nakon što je neimenovani mehaničar aktivirao mitraljez "getling" kalibra 20 milimetara tokom popravke aviona koji je bio u potpunosti naoružan na pisti.

Dramatične scene... Zapaljeni avion na pisti
Dramatične scene... Zapaljeni avion na pistifoto: Twitter

Neverovatan incident dogodio se u vojnoj bazi Florens, a njen epilog su dvojica povređenih tehničara, jedan potpuno uništen avion F-16, čija je cena oko 19 miliona dolara, dok je drugi teško oštećen.

Zapaljive granate

Na društvenim medijima su objavljene slike požara i uništene letelice, koje pokazuju da se nije radilo o bezazlenom incidentu, kako su to u prvi mah pokušali nadležni da predstave. Dvojica povređenih tehničara u bazi oko 100 kilometara južno od Brisela zadobili su oštećenje sluha. Incident se dogodio u četvrtak po podne. Kako prenosi Dejli mejl, mehaničari su radili na održavanju jednog aviona tipa F-16, koji je bio parkiran nedaleko od kontrolnog tornja.

BROJKE 20 aviona tipa F-16 smešteno je u bazi Florens 60 aviona ovog tipa poseduje Belgija 28 zemalja u svetu poseduje F-16

Odjednom se u trenutku začula paljba iz mitraljeza "getling" kalibra 20 milimetara. U pitanju je šestocevni mitraljez koji ispaljuje 6.000 metaka u minutu i u čijoj se standarnoj municiji nalaze zapaljivi meci. Nastradale su dve letelice koje su bile parkirane u blizini, a koje tek što su napunjene gorivom jer je trebalo da polete u trening misiju.

Proglašena je uzbuna... Gust crni dim nad bazom
Proglašena je uzbuna... Gust crni dim nad bazomfoto: Twitter

U bazi je odmah proglašena uzbuna i pokrenuta je velika spasilačka operacija kako bi se sprečilo širenje požara, dok su odjekivale eksplozije i gust crni dim se nadvio nad bazom.

Pun kerozina

U gašenju požara je učestvovalo 30 vatrogasaca, dok su na lice mesta izašla brojna vozila hitne pomoći. Letelica koja je izgorela bila je napunjena sa oko 10.000 litara visokozapaljivog kerozina.

"Imali smo sreće. Ne mogu da prestanem da razmišljam o tome šta je sve moglo da se dogodi", rekao je pukovnik Didje Polom, pilot koji je nedavno doleteo iz misije.

Boris Morenvil iz belgijskog ministarstva odbrane potvrdio je da nije reč o

terorističkom aktu ili namerno izazvanoj nesreći.

Kurir/A.P.

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track