MISTERIOZNA STRANKA RAZBILA NA IZBORIMA U BAVARSKOJ: Ko su Slobodni birači? Ne zna ni većina Nemaca, ali nezadrživo jurišaju u vrh vlasti! (VIDEO)
Foto: Reuters, EPA

SLOBODNI BIRAČI

MISTERIOZNA STRANKA RAZBILA NA IZBORIMA U BAVARSKOJ: Ko su Slobodni birači? Ne zna ni većina Nemaca, ali nezadrživo jurišaju u vrh vlasti! (VIDEO)

Planeta -

BON - Istorijski pad Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke demohrišćana nemačke kancelarke Angele Merkel, u Bavarskoj, upućuje na potragu za koalicionim partnerom, a kao logičan izbor nameću se Slobodni birači, navodi Dojče vele (DW).

"Niste čuli za njih? Nije ni većina Nemaca", navodi DW objašnjavajući kakva je to stranka i ko je zaslužan za njen uspeh.

U imenu Slobodni birači ne piše ni da su hrišćanski ni da su socijalni ni demokratski. Boja u spektru političkih partija - nepoznata. Niti se predstavljaju kao alternativa nečemu ili nekome.

U većem delu Nemačke ljudi jedva da su i čuli za njih, pa opet su u nedelju uzeli čak 11,6 odsto glasova na izborima u Bavarskoj. To znači da bi lako mogli da postanu manji partner u vlasti najbogatije nemačke pokrajine.

Odgovor se može dati u dve reči: Huber Ajvanger. To je nosilac liste Slobodnih birača. Na neki način, on je cela partija.

Slobodni birači su se utaborili u Bavarskoj i susednoj i jedva nešto manje bogatoj pokrajini Baden-Virtembergu. Posebno su jaki u seoskim područjima. Jedini pokrajinski parlament u kojem su zastupljeni jeste upravo bavarski, ali im je jučerašnji skor rekord. Prvi put su tamo ušli 2008. sa 10,2 odsto glasova, pa to ponovili 2013. sa 9 odsto. Broje svega 4.500 članova.

Oni su konzervativni, baš kao i večiti vladari Bavarske, CSU. Zalažu se za tradiciju, žele da podstaknu dijalekte i da se u školama uči o zavičaju i domovini.

Izbeglička politika Slobodnih birača ne razlikuje se mnogo od politike CSU. I oni žele jače granične kontrole, manje doseljavanja porodica izbeglica, konsekventne deportacije i brže odluke o azilu.

Takvi kakvi su, Slobodni birači su postali su pokupili glasove nezadovljnih birača CSU kojima je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ipak previše radikalna. Tako su Slobodnjaci glavni razlog što je AfD, doduše prvi put, ušla u bavarski Landtag sa dvocifrenim skorom (10,2 odsto), ali je ipak uzela manje nego što se nadala.

Navodi se da, doduše, Slobodni birači imaju teme u kojima se dosta razlikuju od CSU. Tako se zalažu za besplatne vrtiće, više budžetskih subvencija u oblasti stanovanja - ali to nisu preterane prepreke ukoliko se zbilja upuste u ozbiljne koalicione pregovore sa CSU.

Ipak postoji crvena linija kod koje će dogovor biti teži: Slobodnjaci svom silom odbijaju da se veliki međunarodni aerodrom u Minhenu proširi i dobije i treću pistu. To su eksplicitno napisali u svom programu.

Ajvanger je alfa i omega u partiji. DW navodi da je potreban ceo pasus da se nabroje njegove funkcije: on je savezni šef Slobodnih birača i takođe šef Slobodnih birača u Bavarskoj; šef je poslaničke grupe u pokrajinskom parlamentu, a učestvuje u lokalnoj vlasti grada Rotenburga, kao i okružnoj vlasti okruga Landshut.

Hubert Ajvanger
Hubert Ajvangerfoto: EPA

Ajvanger je rođen 1957. i počeo je da se bavi politikom kada mu je bilo 30 godina - u Slobodnim biračima, za koje tada tek baš niko nije znao. Navodno je oduvek mislio da je bavarska CSU previše arogantna, previše samouverena. I sada je Ajvanger doveo svoju stranku do vrhunca.

Ali, šta dalje? Ajvanger tvrdi da su u njegovom taboru "poslednji razumni konzervativci", ali ipak vidi CSU kao prirodnog partnera. Moguće je da će se Nemačka naslušati donjebavarskog dijalekta kojim ponosno govori ovaj hobi-lovac. Posle izbora su ga pitali šta će biti ako ga premijer Bavarske Markus Zeder pozove u koaliciju.

"Bio bih spreman. Ako on kaže 'da', onda idemo", odmereno je rekao Ajvanger, prenosi Dojče vele.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track