Muslimani hoće demokratiju, ali po Kuranu

Muslimani hoće demokratiju, ali po Kuranu

Planeta -
Osim Libana, koji ima veliku hrišćansku manjinu, većina ispitanika smatra da islam ima važnu ulogu u politici njihovih zemalja i da je to dobro

VAŠINGTON - Demokratija je i dalje popularna u šest pretežno muslimanskih zemalja sveta, više od godinu dana od početka "arapskog proleća", ali u nekim od njih većina je u prilog zakona na osnovu Kurana, utvrđeno je anketom čiji je rezultat objavljen u SAD.

Prema anketi koju je proletos sproveo Institut Pju (Pew), dve prve zemlje regiona u kojima je zbačena diktatura, Tunis i Egipat, i dalje su posvećene demokratiji: 67 odsto Egipćana i 63 odsto Tunišana ocenjuju da je taj politički sistem "poželjniji". U istom regionu, Libanci (84 odsto) i Turci (71 odsto) su još više za demokratiju, a Jordanci (61 dosto) i Pakistanci (42 odsto) za to imaju manje entuzijazma.

Među Tunišanima 45 odsto smatra da je njihovoj zemlji bolje bez bivšeg predsednika Ben Alija, ali 42 odsto ima suprotno mišljenje. Optimizam međutim preovlađuje - 75 odsto je reklo da se privreda Tunisa popravlja.

Osim Libana, koji ima veliku hrišćansku manjinu, većina ispitanika smatra da islam ima važnu ulogu u politici njihovih zemalja i da je to dobro.

Ali, pogledi se razlikuju od zemlje do zemlje o uticaju koji religija treba da ima na zakonodavstvo. U Pakistanu 82 odsto smatra da zakoni treba da "striktno slede Kuran", ali taj procenat pada na 72 odsto u Jordanu, u Egiptu na 60, na 23 odsto u Tunisu i na 17 odsto u Turskoj, kao i u Libanu.

O mestu žena u društvu, velika većina smatra da one treba da imaju ista prava kao i muškarci. Ali, dok to smatra 93 Libanaca, procenat pada na 74 odsto u Tunisu i 58 odsto u Egiptu.

Dok je 84 odsto Tunižanki za jednaka prava, za to je samo 65 odsto Tunišana. Ekstremisti su široko odbijeni u svim zemljama, iako, po anketi, Al Kaida ima 19 odsto podrške u Egiptu, 16 odsto u Tunisu i 13 odsto u Pakistanu.

Istraživanje je sprovedeno marta i aprila među hiljadu ljudi po državi, uz marginu greške između +1 i -3,9 do -5,2 odsto, zavisno od zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track