PESKOV: Kremlj zabrinut zbog prekida odnosa RPC i Carigrada, ali se ne meša
Foto: Reuters

moskva prati situaciju

PESKOV: Kremlj zabrinut zbog prekida odnosa RPC i Carigrada, ali se ne meša

Planeta -

MOSKVA - Kremlj je zabrinut zbog prekinutih odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije i nada se da će biti poštovani interesi ruske crkve, izjavio je portaprol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno, veoma pažljivo i sa velikom zabrinutošću pratimo kako se razvijaju odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije", rekao je Peskov novinarima.

"Nadamo se da će prevladati zdrav razum i u isto vreme se nadamo da će interesi Ruske pravoslavne crkve biti poštovani", istakao je Peskov. "Govoreći o interesima, Ruska pravoslavna crkva treba da pruži objašnjenja. Ne možemo da se mešamo u poslove crkve."

Peskov je rekao da je Pravoslavna crkva jedna od ključnih religija u Rusiji i da, naravno, ruski zvaničnici nisu indiferentni prema tome kakve odnose RPC ima sa drugim crkvama.

RPC saopštila je u ponedeljak da je donela odluku da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, koja je najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije. Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve, a RPC je to nazvala najvećim raskolom u poslednjih hiljadu godina.

Ruski mitropolit Ilarion izjavio je u Minsku da Ruska crkva nema drugog izbora, sem da prekine odnose s patrijaršijom u Carigradu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track