BOLEST HARA LATINSKOM AMERIKOM: Misteriozna gljivica uništava kafu
Foto: Profimedia

strah

BOLEST HARA LATINSKOM AMERIKOM: Misteriozna gljivica uništava kafu

Planeta -

Opasnost Rđa kafenog lista ili Hemileia vastatrix preti da potpuno uništi plantaže popularne biljke, a naučnici ne uspevaju da je ispitaju ni u laboratorijskim uslovima

Zaprašivanje protiv bolesti... Kafena rđa
Zaprašivanje protiv bolesti... Kafena rđafoto: Profimedia

Misteriozna gljivica razara plantaže kafe u Latinskoj Americi i preti da potpuno ugrozi svetsku proizvodnju kafe.

Ova bolest, nazvana rđa kafenog lista ili Hemileia vastatrix, već je odnela nekoliko milijardi dolara uzgajivačima ove biljke.

Najugroženija

- Ne znamo mnogo o ovoj gljivici. Kafena rđa je poznata već više od jednog veka, ali ne razumemo njen životni ciklus. Istraživanje ove bolesti je mnogo komplikovanije nego što se čini. Ova gljivica je patogen koji se vezuje za biljku, pa je teško dobiti čist DNK. Ne možemo da uzgojimo rđu i eksperimentišemo u laboratoriji. Reč je o mikrogljivicama, ekstremno malim organizmima koji se učvrste u svom domaćinu - kaže Kejti Ejmi, mikolog sa univerziteta Perdju.

BROJKE 149 godina prošlo od prve epidemije ove gljivice 70% farmi kafe u Latinskoj Americi je ugroženo 75% tržišta kafe čini arabika

Kako se navodi, bolest je pogodila čak 70 odsto farmi kafe u Latinskoj Americi, a najugroženija je arabika, najpopularnija vrsta kafe, koja čini čak 75 odsto tržišta.

Epidemije

Rđa kafenog lista uništila je celokupan rod kafe u Cejlonu (današnja Šri Lanka) 1869. godine, što je bila prva globalna epidemija ove bolesti. Tokom pedesetih godina uništila je 80 odsto roda kafe u Africi, a sedamdesetih i veliki deo roda u Brazilu. Širenje gljivice u celoj Latinskoj Americi počelo je 2012, a sada je ugroženo više od polovine roda kafe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track