TAJANI: Mejeva pokazala dobru volju, ali nije donela ništa novo
Foto: AP

rasprave o bregzitu

TAJANI: Mejeva pokazala dobru volju, ali nije donela ništa novo

Planeta -

Predsednik Evropskog parlamenta, Antonijo Tajani, kaže da je premijerka Velike Britanije, Tereza Mej, u svom obraćanju liderima EU na samitu u Briselu pokazala dobru političku volju i spremnost za postizanje sporazuma, ali da nije ponudila ništa novo kada je reč o sadržaju sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

"Ton je bio ton nekoga ko želi da postigne sporazum. Postoji spremnost, ali ne i promene u sadržaju", ocenio je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta kaže da EU u pregovorima o Bregzitu želi da postigne dogovor sa Velikom Britanijom "ali ne po svaku cenu".

Antonio Tajani
Antonio Tajanifoto: AP

On je ponovio da Evropski parlament neće podržati nacrt sporazuma o razdruživanju ukoliko on ne obuhvati sve tri ključne tačke. Prva je da prava EU građana koji žive na teritorije Velike Britanije, ali i obratno, moraju da ostanu ista. Druga tačka je garancija da će Velika Britanija ispoštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU. Treća tačka, oko koje je i najviše sporenja, jeste ona koja se odnosi na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

foto: EPA

Tajani je naglasio da će Evropski parlament podržati tzv. "meku granicu", a ne fizičku, kako bi se održali pozitivni efekti sporazuma postignutog nakon godina građanskog rata.

To prema njegovim rečima ne podrazumeva da će se EU odreći čitvog niza pravila koja se na njenim granicama primenjuju u u cilju odbrane poljoprivrednih dobra i zdravlja EU građana.

foto: AP

Tajani je najavio da će Parlament podržati mogućnost produžetka tranzicionog peroda na tri godine kao i da se zalaže za sporazum o budućim odnosima između EU i Velike Britanije koji će se zasnivati na četiri stuba: trgovinskim odnosima, unutrašnjoj i spoljnoj bezbednosti i sektorskoj saradnji.

"Još ima vremena da se pokuša da se postigne sporazum. Nadam se napretku u narednih nekoliko nedelja", izjavio je Tajani.

Antonijo Tajani je najavio da će Evropski parlament do kraja ove godine doneti rezoluciju o stanju u pregovorima o Bregzitu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track