LAVROV: Brine nas potpuni prekid dijaloga između Rusije i NATO! Očekujemo provokacije velikih razmera!
Foto: AP

INTERVJU

LAVROV: Brine nas potpuni prekid dijaloga između Rusije i NATO! Očekujemo provokacije velikih razmera!

Planeta -

"Praktično čitava forma saradnje između Rusije i NATO je zamrznuta. Moskva je zabrinuta zbog odsustva profesionalnog dijaloga između dve vojske", izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za RT Francuska, Pari mač i Figaro.

"Nas veoma brine potpuno odsustvo bilo kakvog profesionalnog dijaloga između vojski Rusije i NATO. Savet Rusija-NATO, čiji rad su zamrzli naši zapadni partneri, poslednjih godina se sastajao tri puta i to bez rezultata" rekao je Lavrov i dodao da NATO jeste želeo da inicira nastavak zajedničkih susreta ali samo zbog Ukrajine.

"Savet Rusija-NATO su želeli da iskoriste kao još jedan instrument optužbi da smo mi krivi za sve smrtne grehe i još jednom zadovolje kaprice naših ukrajinskih suseda koji spavaju i sanjaju kako da se sankcije večno pooštravaju i kako da Rusija uvek bude pod vatrom kritika", rekao je Lavrov.

On je podsetio da je Moskva pristala i na takav dijalog, znajući da će razgovarati i o Avganistanu, borbi protiv terorizma i drugim problemima. Međutim, osim okupljanja na nivou stalnih predstavnika, praktično sve forme saradnje Rusija-NATO su zamrznute.

"Dijalog između vojski je zamrznut. Periodično naš načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov razgovara telefonom sa vrhovnim komandantom Združenih snaga NATO u Evropi Kertisom Skaparotijem. Međutim, to nije ono što je potrebno u ovoj situaciji kada rastu rizici od slučajnog incidenta“, konstatovao je Lavrov.

Rusija je spremna za provokacije velikih razmera zapadnih država koje su poslednjih godina izašle sa nizom optužbi na račun Moskve, rekao je šef ruske diplomatije.

"Međutim, naš odgovor je vrlo jednostavan - ako sa nama razgovaraju preko medija, mi ćemo odgovarati na isti način, ali konkretno i korektno", izjavio je on. Lavrov je naglasio da se i dalje svi "dokazi" ruskoj strani prenose preko medija.

"Uz sve poštovanje profesiji novinara, kao ozbiljni ljudi ne možemo da razmatramo konkretne probleme, optužbe na račun Rusije za sve smrtne grehe, bez korišćenja pravnih normi koje su i napravljene za takve slučajeve", dodao je on.

Lavrov je podsetio da je London odbio zahtev Istražnog komiteta Rusije o uzajamnoj pomoći u istrazi o slučaju Skripalj.

"Nekoliko meseci nisu odgovarali na taj zahtev. Pre nekoliko dana stigao je odgovor u kojem je zvanično napisano da zbog nacionalne bezbednosti Velika Britanija ne može da nam pruži pomoć u ovom konkretnom krivičnom delu, koje je povezano sa sudbinom ruskog državljanina", kazao je ruski ministar.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track