ŽESTOKA PROVOKACIJA! DVA AMERIČKA RAZARAČA UPLOVILA U PROLAZ KOD KINE: Čeka se reakcija Pekinga!
Foto: Reuters

ZATEGNUTI ODNOSI

ŽESTOKA PROVOKACIJA! DVA AMERIČKA RAZARAČA UPLOVILA U PROLAZ KOD KINE: Čeka se reakcija Pekinga!

Planeta -

Dva broda američke mornarice "Antitam" i "Kurtis Bilbur" prošla su u ponedeljak kroz Tajvanski prolaz i to u trenutku kada su Peking i Vašington u zategnutim odnosima.

Mornarica SAD će nastaviti da leti, plovi i dejstvuje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava, poručuju iz američke vojske.

Ministarstvo je saopštilo da je u potpunosti imalo kontrolu nad situacijom tokom prolaska američkih vojnih brodova kroz Tajvanski prolaz.

Rojters navodi da će na tom ostrvu verovatno gledati na ovaj potez kao na podršku predsednika SAD Donalda Trampa Tajvanu, usred rastućih tenzija sa Pekingom.

"Prolazak brodova kroz Tajvanski prolaz demonstrira posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Mornarica SAD će nastaviti da leti, plovi i dejstvuje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava", rekao je komandant Nejt Kristensen.

Američka mornarica je sprovela sličnu misiju u julu, preneo je Rojters.

Peking je nedavno održao niz vojnih vežbi, a u aprilu i vežbu s bojnom municijom u Tajvanskom prolazu, izrazivši spremnost da se obračuna s tajvanskim "separatističkim snagama".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track