HRW RAZOTKRIO PALESTINSKE VLASTI: Oni redovno zatvaraju i muče sve koji se usude da ih kritikuju! (VIDEO)
Foto: EPA

PRAVO LICE

HRW RAZOTKRIO PALESTINSKE VLASTI: Oni redovno zatvaraju i muče sve koji se usude da ih kritikuju! (VIDEO)

Planeta -

JERUSALIM - I Palestinska uprava na Zapadnoj obali, kojom vlada pokret Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, i rivalski Hamas u pojasu Gaze redovno pritvaraju i muče kritičare i disidente, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

I jedni i drugi proizvoljno pritvaraju ljude koji se usude da kritikuju vlast, pogotovo na društvenim mrežama, među nezavisnim novinarima, na univerzitetima i na demonstracijama, navodi se u izveštaju te organizacije za ljudska prava, sa sedištem u Njujorku.

Koristeći tehnike za koje HRW kaže da su poput onih koje je Izrael primenjivao protiv Palestinaca, bezbednosne snage rutinski, "vređaju, prete, tuku i primoravaju pritvorenike da satima ostanu u bolnim stresnim položajima".

Palestinska uprava, kojom vlada Fatah, ima ograničenu samoupravu na delovima okupirane Zapadne obale na osnovu mirovnog sporazuma iz Osla. Izrael se povukao iz pojasa Gaze 2005, ali tu teritoriju drži pod kopnenom, pomorskom i vazdušnom blokadom.

Teroristička organizacija Hamas otela je umerenijem Fatahu vlast u Gazi 2007. godine.

U dokumentu HRW navodi se 86 primera zlostavljanja, uglavnom iz 2016. i 2017. godine. Sistematskim proizvoljnim pritvaranjem i mučenjem krše se sporazumi o ljudskim pravima koje je Palestina, država nečlanica UN, potpisala.

U izveštaju HRW se navodi da bi mučenje pritvorenika moglo da se okaratkteriše i kao zločin protiv čovečnosti.

U pismima toj organizaciji za ljudska prava i Palestinska uprava i Hamas su porekli optužbe i ukazali da postoje pravna sredstva za pritvorenike koji se žale, preneo je britanski Gardijan. Međutim, nijedan bezbednosni zvaničnik nije okrivljen za mučenje, navodi HRW.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track