Najnovije vesti

ŠOK U MUZEJU BIBLIJE: Neki od najvrednijih eksponata su LAŽNI! Moraju hitno da se uklone (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

neočekivano

ŠOK U MUZEJU BIBLIJE: Neki od najvrednijih eksponata su LAŽNI! Moraju hitno da se uklone (VIDEO)

Planeta

Muzej Biblije u Vašingtonu saopštio je da je lažno pet njegovih najvrednijih artefakta, za koje se verovalo da su deo istorijskih svitaka Mrtvog mora, i da više neće biti izloženi u muzeju.

Nemački naučnici testirali su delove pet svitaka i otkrili da "pokazuju karakteristike nekonzistentne sa drevnim poreklom zbog čega neće više biti izloženi u muzeju".

 

CNN je postavio pitanje o svicima iz Mrtvog mora u članku objavljenom prošlog novembra, kada se porodica Grin pripremala da otvori novi muzej vredan 500 miliona dolara.

Pre nego što su svici Mrtvog mora pronađeni pre 70 godina, najranija i najkompletnija verzija Biblije bila je iz 9. veka. Onda su beduinski pastiri nabasali na svitke skrivene gotovo 2.000 godina u pećini Kumran na zapadnoj obali Mrtvog mora.

 

Otkriće je podrazumevalo više od 900 rukopisa i oko 50.000 fragmenata, pa je bilo potrebno 60 godina da se u potpunosti otkopaju i objave. Izraelski organ za starine ima većinu svitaka Mrtvog mora, koji su izloženi u Hramu knjige u Jerusalimu.

Godinama bilo je gotovo nemoguće da bilo koji privatni kolekcionar dođe i do komadića ovog velikog arheološkog otkrića, da bi se 2002. misteriozno novi fragmenti pojavili na tržištu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...