Najnovije vesti

RUSKI EKSPERT O TRAMPOVOJ NUKLEARNOJ PRETNJI: Rusiji treba oružje kojim Ameriku može da uništi jednim udarcem
Foto: Profimedia, EPA

TRKA U NAORUŽANJU

RUSKI EKSPERT O TRAMPOVOJ NUKLEARNOJ PRETNJI: Rusiji treba oružje kojim Ameriku može da uništi jednim udarcem

Planeta

Rusija bi trebalo da razvije sposobnost da uništi Sjedinjene Američke Države jednim udarcem ako želi da ubedi Amerikance da okončaju trku u nuklearnom oružju i vrate se za pregovarački sto, smatra Konstantin Sivkov, ruski vojni ekspert i predsednik Akademije za geopolitičke probleme.

 

Kako bi suzbila agresiju sa Zapada, Moskva ne bi trebalo da se takmiči s Vašingtonom u broju atomskih bombi, piše Konstatin Sivkov.

Predsednik Akademije za geopolitičke probleme veruje da bi "asimetrični odgovor" bio mnogo bolje rešenje za Rusiju jer je u stanju da napravi nuklearno oružje snažnije od 100 megatona.

 

Ako bi oblasti "kritično opasne za geofizičke uslove u Sjedinjenim Državama (poput supervulkana u Jeloustounu i raseda San Andreas)" bile meta takvih bojevih glava, takav napad bi "garantovao uništenje SAD kao države i celokupne transnacionalne elite", rekao je on.

foto: Printscreen YouTube/Студия Рубеж

Konstantin Sivkov

 

Proizvodnja između 40 i 50 takvih megabojevih glava za interkontinentalne balističke rakete ili torpeda dalekog dometa garantovala bi da bar nekoliko njih stigne do meta bez obzira na to kako se nuklearni sukob Amerike i Rusije razvija, smatra ekspert. 

 

Takav scenario bi obesmislio nuklearni rat velikih razmera i sveo šanse za takav sukob na nulu, kaže Sivkov. 

Kada bi Moskva imala takvo oružje, Vašington bi konačno počeo da razgovara s Moskvom i odustao bi od politike sankcija Rusiji, navodi stručnjak.

 

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je u ponedeljak Kinu i Rusiju da namerava da uveća svoj nuklearni arsenal dok se te dve zemlje "ne prizovu pameti".

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia, EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...