RUSKI EKSPERT O TRAMPOVOJ NUKLEARNOJ PRETNJI: Rusiji treba oružje kojim Ameriku može da uništi jednim udarcem
Foto: Profimedia, EPA

TRKA U NAORUŽANJU

RUSKI EKSPERT O TRAMPOVOJ NUKLEARNOJ PRETNJI: Rusiji treba oružje kojim Ameriku može da uništi jednim udarcem

Planeta -

Rusija bi trebalo da razvije sposobnost da uništi Sjedinjene Američke Države jednim udarcem ako želi da ubedi Amerikance da okončaju trku u nuklearnom oružju i vrate se za pregovarački sto, smatra Konstantin Sivkov, ruski vojni ekspert i predsednik Akademije za geopolitičke probleme.

Kako bi suzbila agresiju sa Zapada, Moskva ne bi trebalo da se takmiči s Vašingtonom u broju atomskih bombi, piše Konstatin Sivkov.

Predsednik Akademije za geopolitičke probleme veruje da bi "asimetrični odgovor" bio mnogo bolje rešenje za Rusiju jer je u stanju da napravi nuklearno oružje snažnije od 100 megatona.

Ako bi oblasti "kritično opasne za geofizičke uslove u Sjedinjenim Državama (poput supervulkana u Jeloustounu i raseda San Andreas)" bile meta takvih bojevih glava, takav napad bi "garantovao uništenje SAD kao države i celokupne transnacionalne elite", rekao je on.

foto: Printscreen YouTube/Студия Рубеж

Konstantin Sivkov

Proizvodnja između 40 i 50 takvih megabojevih glava za interkontinentalne balističke rakete ili torpeda dalekog dometa garantovala bi da bar nekoliko njih stigne do meta bez obzira na to kako se nuklearni sukob Amerike i Rusije razvija, smatra ekspert.

Takav scenario bi obesmislio nuklearni rat velikih razmera i sveo šanse za takav sukob na nulu, kaže Sivkov.

Kada bi Moskva imala takvo oružje, Vašington bi konačno počeo da razgovara s Moskvom i odustao bi od politike sankcija Rusiji, navodi stručnjak.

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je u ponedeljak Kinu i Rusiju da namerava da uveća svoj nuklearni arsenal dok se te dve zemlje "ne prizovu pameti".

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track