Najnovije vesti

POČELO JE! AMERIKANCI TESTIRALI NOVI RAKETNI SISTEM: SAD spremne za obaranje raketa srednjeg dometa!
Foto: Profimedia

sve bliži poljskoj

POČELO JE! AMERIKANCI TESTIRALI NOVI RAKETNI SISTEM: SAD spremne za obaranje raketa srednjeg dometa!

Planeta

Američka vojska saopštila je da je danas uspešno testirala raketni odbrambeni sistem za koji eksperti tvrde da predstavlja prekretnicu i dokazuje da SAD jačaju svoje kapacitete za obaranje raketa srednjeg dometa.

Sistem "Egis" korišćen u najnovijem testu opremljen je presretačkom standardnom raketom koja je razvijena u zajedničkom poduhvatu kompanija "Rejteon Co." i japanske "Micubiši hevi industri Ltd".

Američki zvaničnici ocenjuju da je zbog uspešnosti testiranja sistem sve bliži proizvodnji, prenosi Rojters.

Direktor Agencije za raketnu odbranu general-pukovnik Sem Grivs rekao je da test predstavlja "izvrsno dostignuće i ključnu prekretnicu".

Stručnjaci navode i da test omogućava da se nastave planovi o eventualnom razmeštanju sistema u Poljskoj. Planovi SAD da razmeste raketnu odbranu u Poljskoj radi odvraćanja eventualnog napada Irana izazvali su uznemirenje u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija, ukoliko SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), morati da odgovori na sličan način i da evropske zemlje "moraju da razumeju" da rizikuju da budu meta kontraudara, ukoliko pristanu da na svoj teritoriji postave američke rakete srednjeg dometa.

Današnja proba presretanja rakete izvedena je sa razrača UŠ Džon Fin u Pacifiku, a raketa koja je bila meta ispaljena je sa lokacije na Havajima.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...