MATIS: Želim da svima bude jasno - Rusija ne može da zameni SAD na Bliskom istoku
Foto: Reuters

burno

MATIS: Želim da svima bude jasno - Rusija ne može da zameni SAD na Bliskom istoku

Planeta -

Rusija, koja jača svoj uticaj u Siriji zahvaljujući vojnim pobedama na strani režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, "ne može da zameni SAD" na Bliskom istoku, rekao je danas američki ministar odbrane Džejms Matis u Manami.

"Oportunizam Rusije i njena rešenost da ne obraća pažnju na Asadove kriminalne aktivnosti protiv svog sopstvenog naroda dokaz je nedostatka njene iskrene posvećenosti najosnovnijim moralnim principima", rekao je Matis arapskim vođama okupljenim na bezbednosnoj konferenciji u Manami, glavnom gradu Bahreina.

foto: EPA

"Danas želim da bude jasno - prisustvo Rusije u regionu ne može da zameni staro, trajno i transparentno angažovanje SAD na Bliskom istoku", dodao je Matis.

On je rekao da SAD podržavaju partnere koji biraju stabilnost i suprotstavljaju se haosu i ponovo optužio Iran da destabilizuje region.

foto: EPA

"Matis želi da podseti arapske zemlje da SAD ostaju njihov izabrani partner jer su tu angažovane dugoročno", rekla je predstavnica Pentagona za međunarodna pitanja Kejti Vilbarger u avionu na putu delegacije u Manamu.

Matis je juče stigao u tu malu kraljevinu u Zalivu.

Samit o Siriji danas se održava u Istanbulu na kome će učestvovati lideri Turske, Rusije, Francuske i Nemačke.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track