Najnovije vesti

PUTIN DONEO POSLUŽENJE: Evo čime je ruski predsednik obradovao Merkelovu, Erdogana i Makrona (FOTO)
Foto: Reuters

SASTANAK O SIRIJI

PUTIN DONEO POSLUŽENJE: Evo čime je ruski predsednik obradovao Merkelovu, Erdogana i Makrona (FOTO)

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je na sastanak u Istanbulu doputovao iz Sibira, doneo je kao poklon svojim kolegama ribu, bobice, lešnike i druge lokalne proizvode, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U Istanbulu je u subotu održan sastanak lidera Francuske , Nemačke, Rusije i Turske Emanuela Makrona, Angele Merkel, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana o Siriji.

 

1 / 4 Foto: AP

Uoči posete Istanbulu Putin je posetio sibirski grad Hanti Mansijsk, gde se sastao sa lokalnim zvaničnicima.

 

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Nemačke saglasili su se danas na samitu o Siriji da ne postoji vojno rešenje za krizu u toj zemlji i pozvali na što hitnije pokretanje političkog procesa kako bi se okončao višegodišnji rat u toj zemlji.

 

Oni su u zajedničkom saopštenju posle sastanka u Istanbulu istakli neophodnost uspostavljanja trajnog primirja u Siriji i potrebu da se nastavi borba protiv ekstremista, istovremeno pozivajući da se do kraja godine formira komitet koji će se baviti promenom ustava te zemlje.

 

1 / 4 Foto: Reuters

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Angela Merkel i Emanuel Makron takođe su istakli da je neophodno stvoriti uslove širom Sirije za bezbedan i dobrovoljan povratak izbeglica, prenosi Rojters.

 

U kominikeu lideri četiri zemlje navode da odbacuju "separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije kao i nacionalne bezbednosti susednih zemalja".

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da rešenje sirijske krize ne može da bude vojno i da mora da uključi politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija.

 

"Na kraju ovog političkog procesa, mora da se održe slobodni izbori kojima će pristup imati svi Sirijci, uključujući dijasporu", rekla je Merkelova.

 

1 / 8 Foto: EPA

Ruski predsednik Putin rekao je da su svi sagovornici jedinstveni da dugoročna stabilnost u Siriji može da se postigne političkim i diplomatskim koracima u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti i strogim poštovanjem principa jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putin je najavio da će Moskva aktivno učestvovati u radu ustavnog komiteta za Siriju.

 

On je izrazio nadu da će Turska uskoro završiti formiranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib.

 

Turski predsednik takođe je rekao da što pre treba formirati ustavni komitet za Siriju i da se nada da će se to dogoditi do kraja godine. Sirijski narod, kako je rekao, treba da odluči o budućnosti aktuelnog predsednika Bašara al Asada.

On je rekao da se razgovaralo o vraćanju izbeglica u Siriju i da su se svi saglasili da povratak treba da bude dobrovoljan.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters, EPA, AP

 

 

POGLE

DAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...