Najnovije vesti

OVA RAKETA JE ZAPOČELA NOVI HLADNI RAT: SAD Rusima predale zamerke na projektil 9M729 (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

lavrov potvrdio

OVA RAKETA JE ZAPOČELA NOVI HLADNI RAT: SAD Rusima predale zamerke na projektil 9M729 (VIDEO)

Planeta

SAD su predale Rusiji spisak pitanja o poštovanju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, samo nekoliko dana pre nego što su objavile da žele da ga napuste. Moskva je već počela da priprema odgovore na njih, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu televiziji Rusija 1.

Lavrov je naglasio da Moskva više godina sluša optužbe da je Rusija testirala raketu koju obično nazivaju 9M729, a koja je zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Ministar je istakao da SAD u početku nisu imenovale tip rakete o kojoj se radi. Šef ruske diplomatije je rekao da je Rusija tražila da joj se daju konkretni dokazi, na šta su Amerikanci prvo dali samo broj rakete, a zatim su pomenuli dva testiranja, datume njihovog održavanja i poligon na kojem se to desilo — Kapustin Jar.

"Pre nedelju dana, a svega nekoliko dana pre nego što su SAD najavile da će se povući iz nuklearnog sporazuma, Amerikanci su preko Ambasade u Moskvi poslali Ministarstvu spoljnih poslova Rusije obimnu listu pitanja o tome šta ih brine. Mi smo predali taj spisak Ministarstvu odbrane Rusije i drugim resorima koji treba da analiziraju te zamerke. Počeli smo da radimo na pripremi odgovora“, rekao je Lavrov.

On je rekao i da je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton tokom sastanak u Moskvi početkom nedelje dao na znanje da izlaskom iz Sporazuma SAD žele da kompenzuju postojanje raketa srednjeg i malog dometa koje imaju azijske zemlje.

 

"Kao što znate, Vašington je još pre Boltonove posete objavio da namerava da izađe iz tog sporazuma. U američkim saopštenjima direktno se pominjala Kina“, podsetio je diplomata. Lavrov je dodao da SAD žele da animiraju Kinu, Indiju, Pakistan i Iran da se pridruže Sporazumu.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: YT Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...