Najnovije vesti

UGROŽENA KOALICIJA: Slavlje kod CDU, Zelenih i AfD, SPD priznaje poraz
Foto: EPA

dojče vele analizirao izbore

UGROŽENA KOALICIJA: Slavlje kod CDU, Zelenih i AfD, SPD priznaje poraz

Planeta

VIZBADEN - Uprkos velikom gubitku na regionalnim izborima u Hesenu, u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) ishod izbora vide kao uspeh, rezultatima su zadovoljni i krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i Zeleni, dok socijaldemokrate (SPD) priznaju težak poraz svoje stranke i upozoravaju na posledice po koalicionu vladu u Berlinu.

 

Kao veliki gubitnici na izborima označeni su CDU, koja je osvojila 28 odsto glasova, odnosno 10 odsto manje u odnosu na prethodne izbore pre pet godina, i SPD koja je dobila 20 odsto podrške, što je takođe 10 odsto manje nego na prethodnim izborima u Hesenu.

 

Veliki dobitnici su AfD sa 12 odsto osvojenih glasova i Zeleni, koji su sa 19,5 odsto glasova ostvarili najbolji rezultat za ovu stranku u ovoj saveznoj zemlji, ističe Dojče vele.

 

"Hteli smo da budemo jasno najjaca stranka u parlamentu i postignemo da se vlada ne može formirati protiv CDU. Uspeli smo i jedno i drugo", rekao je premijer Hesena i glavni kandidat CDU Folker Bufije u Vizbadenu.

 

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp-Karenbauer priznala je bolne gubitke svoje stranke, ali je ocenila da je postignut veliki cilj - da se spreči crveno-crveno-zelena vlast - SPD, Levica i Zeleni.

Ona je dodala i da je stranci uspelo da "nastavi uspešan rad crno-zelene vlade pod vođstvom premijera Folkera Bufijea".

 

Liderka Zelenih Analena Berbok oduševljena je rezultatima svoje partije, prenosi Dojče vele.

"Hesen nikad nije bio ovako zelen", rekla je ona.

Lider AfD Jerg Mojteni i glavni kandidat AfD u Hesenu Rajner Ran su, takođe, izrazili zadvoljstvo postignutim rezultatom.

 

"Ulaskom u parlament u Vizbadenu ostvarili smo šta smo hteli", poručio je lider AfD-a, stranke koja se sada nalazi u svih 16 pokrajniskih parlamenata u Nemačkoj.

S druge strane, glavni kandidat SPD-a Torsten Šefer-Gimbel priznao je težak poraz svoje stranke, koja je ostvarila najgori rezultat od 1946. godine.

"Ovo je teško i gorko veče", rekao je on obraćajući se biračima u Vizbadenu.

 

Liderka SPD Andra Nales oštro je kritikovala saveznu vladu upozorivši da će ovi izbori "imati posledica" i po Berlin.

"Vlada je u neprihvatljivom stanju", rekal je ona.

Istovremeno je najavila kadrovske promene unutar SPD što, kako je rekla, očekuje i od koalicionog partnera CDU/CSU.

 

"To je potrebno kako bi vlada mogla da normalno funkcioniše", smatra Nalesova, koja je za loš rezultat SPD u Hesenu optužila loš rad savezne vlade.

Ujedno je najavila da će SPD na proleće, odlučiti hoce li ostati u vladi ili ne.

Liberali (slobodne demokrate - FDP) osvojili su 7,5 procenta, a Levica 6,5 odsto glasova birača.

 

(Kurir.rs / Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...