OSUĐENIK NA SMRT SVE ŠOKIRAO: Pred pogubljenje smrtonosnom injekcijom uputio jezivu poruku! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

užas

OSUĐENIK NA SMRT SVE ŠOKIRAO: Pred pogubljenje smrtonosnom injekcijom uputio jezivu poruku! (VIDEO)

Planeta -

Ubica osuđen na smrt sve je šokirao izjavom pred pogubljenje. Rodni Berget (56) osuđen je na smrt zbog ubistva policajca, a njegova egzekucija je odložena za šest sati dok je američki Vrhovni sud razmatrao njegovu žalbu.

Kada je žalba odbačena, Berget je odveden u sobu gde je trebalo da mu ubrizgaju smrtonosnu injekcijom. Kada su ga pitali da li ima nešto da kaže za kraj, Berget je rekao: Izvinite zbog odlaganja, zadržao sam se u saobraćaju.

Berget je ubio zatvorskog čuvara Rona Džonsona prilikom pokušaja bega iz zatvora u Južnoj Dakoti 2011. U vreme ubistva, služio je doživotnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva i otmice. I njegov brat Rodžer (39) pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Oklahomi 2000. zbog ubistva svoje bivše učiteljice 1985. godine.

Novinari koji su prisustvovali Bergetovom pogubljenju kasnije su ispričali da je nakon što se našalio, nekolicini svojih bližnjih poručio da ih voli i da se 'vide na drugoj strani', međutim nije izrazio kajanje niti se izvinio porodici policajca kog je ubio.

Tokom pogubljenja, Berget je nekoliko puta duboko udahnuo pa se onesvestio. Trenutak pre nego što je klonuo, prstima je napravio znak mira. Novinar Don Jorgensen koji je svedočio pogubljenju kaže da ga je iznenadilo što Berget svoje zadnje reči nije iskoristio da se izvini porodici žrtve.

foto: Printscreen YT

'Imao je izbor, ali je izabrao da bude zao', rekao je Jorgensen.

Ubijeni policajac Ron Džonson bio je pred penzijom, a ubijen je na svoj 63. rođendan. Berget mu je glavu obmotao kesom i izudarao metalnom šipkom.

Berget i njegov suučesnik u pokušaju bega, Erik Robert koji je pogubljen 2012., mesecima su planirali beg. Robert je planirao da se maskira u čuvara, a Berget da se sakrije u kutiji koju bi onda Robert izgurao iz zatvora. Plan im je skoro uspeo, ali na izlazu su ipak zaustavljeni i tada su razotkriveni.

Berget je 2011. na sudu rekao kako zaslužuje smrt jer je znao šta radi i uprkos tome odlučio da jednoj porodici oduzme oca, muža i dedu. Ovo je bila prva egzekucija u Južnoj Dakoti od oktobra 2012. kad je pogubljen Bergetov saučesnik u begu, Robert.

Treći saučesnik, Majkl Nordman, osuđen je na doživotnu robiju jer je pomogao ubici i nabavio mu kesu i metalnu cev. Ovo je bilo četvrto pogubljenje u Južnoj Dakoti posle vraćanja smrtne kazne 1979. godine.

Kurir.rs/Miror

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track