VEŠTA RAČUNICA ANGELE MERKEL: Evo kako je kancelarka pametnim potezom izbegla PONIŽAVAJUĆI PUČ!
Foto: Reuters

NEMAČKI MEDIJI KOMENTARIŠU NAJAVU DA SE POVLAČI

VEŠTA RAČUNICA ANGELE MERKEL: Evo kako je kancelarka pametnim potezom izbegla PONIŽAVAJUĆI PUČ!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel koja je najavila povlačenje iz političkog života posle isteka mandata krajem 2021. godine, učinila je "veštu računicu".

To ocenjuje pariski list Liberasion, dodajući da je Merkelova tako izbegla mogući "ponižavajući puč" na kongresu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u decembru kada se bira novi lider stranke.

"Njena računica je vešta, jer je njena najava o odlasku omogućila da izbegne eventualno ponižavajući puč unutar stranke na kongresu u decembru, a to bi joj sigurno ugrozilo i mesto kancelara", naveo je današnji Liberasjon ističući da je kancelarka, "mudra političarka, uvek bila spretna da predvidi situacije i ide korak ispred njih". Ona je u svom prepoznatljivom stilu bez afekta u ponedeljak sapštila da odlazi, čime je potvrdila glasine koje kruže da treba da se povuče, posebno oslabljena lošim rezultatom njene CDU na regionalnim izborima u Hesenu, dodao je francuski list.

U članku pod naslovom "Angeli Merkel odvoznilo", list prenosi da se pominju tri kandidata na čelu CDU. Prva je generalna sekretarka stranke Anegret Kramp-Karenbauer koja ima prećutnu podršku kancelarke. Kruže priče da se njih dve lepo slažu, iako kancelarka ne želi javno da pokaže da joj je naklonjena. Anegret Kramp-Karenbauer predstalja umerenu struju desnice, kao Angela Merkel, naveo je list. Druga dva kandidata su drugačija i više naginju desnici. Prvi je ministar zdravlja Jens Span koji je deklarisani protivnik Merkelove i levica ga ne voli. Drugi je Fridrih Merc, bivši predsednik poslaničke grupe CDU-CSU, kojeg smatraju da ga je kancelarka ostavila namerno po strani kada je 2000-ih želela da skloni "muške protivnike", među kojima je bio i Volfgang Šojble, preneo je pariski list.

"Ukoliko bi Merc ili Span bili na čelu stranke, to bi svakako značilo skretanje u desno. Njihova saradnja sa Angelom Merkel do kraja njenog mandat bi mogla da bude složena", dodao je Liberasjon. I drugi francuski mediji danas su posvetili pažnju odluci nemačke kancelarke.

List Mond ističe "oslabljenost kancelarke" zbog njene politike otvorenih granica za migrante 2015. godine. List prenosi i hronologiju političkih dešavanja u Nemačkoj. Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je juče "izuzetno dostojanstvenom" odluku nemačke kancelarke. "To je njena odluka koju smatram da je za izuzetno poštovanje i izuzetno je dostojanstvena", rekao je Makron dodajući da kancelarka vodi svoju zemlju s velikom hrabrošću imajući uvek u vidu vrednosti Evrope.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track