BRUTALNO! KINA TUČE REKORDE: Tramp tvrdi da će pobediti u trgovinskom ratu, ali BROJKE NE LAŽU!
Foto: Profimedia

ŠOKANTNI PODACI!

BRUTALNO! KINA TUČE REKORDE: Tramp tvrdi da će pobediti u trgovinskom ratu, ali BROJKE NE LAŽU!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp uveren je u sebe i pobedu svoje zemlje u trgovinskom ratu protiv Kine, ali posle objavljivanja podataka o rezultatima recipročnih carina na dve najveće svetske ekonomije za septembar - stvari su prilično drugačije.

Tramp je u i intervjuu za Foks njuz rekao da će Vašington pobediti u trgovinskom ratu i konačno naterati Peking na sporazum koji je sjajan za SAD, a ako Kina ne pristane - nametnuće im carine gore nego sve do sada.

"Kina je mnogo naštetila našoj ekonomiji, a videćete ko će pobediti u ovom sporu. Mi ćemo pobediti, a onda ćemo se dogovoriti. Siguran sam da možemo mnogo toga da uradimo s Kinom i to mora da bude lako jer su oni isušili našu ekonomiju", rekao je Tramp.

Međutim, treba podsetiti da nije samo Kina ta koja je u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, već i mnoge druge zemlje. Problem je što Vašington može da slomi zemlje kao što su Meksiko i Kanada, ali s Kinom je potpuno drugačija priča, pa ni američka pobeda u ovom ratu nije sasvim sigurna.

foto: Reuters

Kina namerno obara vrednost juana

Kina, naravno, takođe trpi gubitke u trenutnoj situaciji, ali preduzima vrlo logične korake. Pre svega, kineske vlasti ne kriju da namerno obaraju vrednost juana, koji je juče pao na najniži nivo od maja 2008. Zatim, smanjuje uvozne carine ostalim trgovinskim partnerima i tako bar delimično nadoknađuje štetu izazvanu trgovinskim ratom sa SAD. Dalje, Kinezi odustaju od uvoza američkih energenata, a prošle sedmice su naterali Amerikance da obustave izvoz svinjetine u Kinu - zato što im je to postalo neisplativo zbog uzvratnih kineskih carina na svinjetinu.

"Kratkoročno, s obzirom na ovaj trgovinski rat, trgovina s Kinom je postala vrlo teška, pa čak i prekinuta na određenim tačkama, s obzirom da nam je izvoz postao nemoguć zbog nametnutih carina", požalio se Ken Saliven, predsednik uprave "Smitfild fudsa" (Smithfield Foods), najvećeg svetskog proizvođača svinjetine.

foto: Printscreen YouTube/National Provisioner

Sve ove odluke utiču na svetsku ekonomiju, posebno na rast dolara na Foreksu i nestabilnu situaciju na tržištima.

Ali glavna stvar su najnoviji ekonomski podaci, koji pokazuju da je trgovinski višak Kine u razmeni sa SAD u septembru dostigao rekordni nivo. E, to je ključni pokazatelj koliko su Trampove odluke dobre za SAD.

Ispostavilo se da se rast izvoza iz Kine u SAD na godišnjem nivou popeo na 14 odsto, dok je koliko u avgustu iznosio 13,2 odsto. A izvoz iz SAD u Kinu je u istom periodu pao za 1,2 odsto, što je prvi pad od februara ove godine.

Kineski trgovinski višak u razmeni sa SAD u septembru je bio 34,13 milijarde dolara, što je, opet, više od prethodne rekordne brojke od 31,05 milijardi dolara iz avgusta. Uglavnom, od januara do septembra Kina je u razmeni sa SAD ostvarila trgovinski višak od 225,79 milijardi dolara, dok je on u istom periodu prošle godine iznosio 196,01 milijardu dolara.

Sve će biti jasnije kad stignu podaci za oktobar. Ako trend ostane ovakav, SAD će morati da priznaju poraz i da stupe u pregovore s Kinom. Drugo je pitanje da li će Peking posle svega pristati na to.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track