Najnovije vesti

STOLTENBERG: Žao nam je što Rusija ne želi da iznese detalje o novom raketnom sistemu!
Foto: Reuters

baš čudno

STOLTENBERG: Žao nam je što Rusija ne želi da iznese detalje o novom raketnom sistemu!

Planeta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da iznese detalje o novom raketnom sistemu za koji Sjedinjene Države i drugi saveznici tvrde da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

"Žalimo što se Rusija nije obazirala na naše pozive" za transparentnost o raketnom sistemu, rekao je Stoltenberg na sastanku ambasadora NATO i Rusije.

NATO tvrdi da ruske krstareće rakete 9M729 krše Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji su 1987. godine potpisali SAD i Sovjetski Savez, a tiče se zabrane krstarećih i balističkih raketa dometa između 500 i 5.000 kilometara. Dok Rusija tvrdi da su te rakete u skladu sa sporazumom, američki predsednik  zapretio je da će izaći iz njega. Stoltenberg je rekao da to što Rusija ne želi da razgovara o tome osnažuje uverenje NATO da taj sistem "predstavlja ozbiljan rizik za stratešku stabilnost evroatlanske zone".

Izaslanici NATO i Rusije razgovarali su u sredu o vojnim vežbama velikih razmera jedne i druge strane i o sporazumu o raketama iz vremena Hladnog rata iz kojeg je Vašington najavio povlačenje optuživši Rusiju da ne poštuje sporazum, saopštila je Severnoatlantska alijansa, prenosi Rojters.

Ti razgovori, prvi od maja meseca između nekadašnjih neprijatelja iz doba Hladog rata, održani su u trenutku kada su obnovljene napetosti između Zapada i Rusije, primećuje britanska agencija.

U saopštenju NATO stoji da su strane imale "otvorenu razmenu" stavova o Ukrajini, ruskoj vojnoj vežbi Vostok i tekućim vežbama NATO "Spoj trozupca", kao i o Avganistanu i hibridnim bezbednosnim pretnjama. NATO je ovog meseca u Norveškoj počeo svoje najveće vežbe od završetka Hladnog rata, pri čemu trupe Alijanse manevrišu u blizini granica Rusije, koja je u septembru održala obimne godišnje vojne vežbe Vostok.

Obe strane redovno iritiraju jedna drugu vojnim vežbama, gde pokazivanje snage i zastrašivanje igraju važnu ulogu. Pritom su vojne vežbe dobile su na razmerama proteklih godina u napetoj atmosferi između Rusije i Zapada, zaključuje Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...