BRUKA! PREMIJERU POLJSKE SUD ZABRANIO DA ŠIRI LAŽI O OPOZICIJI: Moravjecki morao u novinama da porekne svoje reči!
Foto: EPA, Profimedia

MORAO DA PRIZNA I IZVINI SE

BRUKA! PREMIJERU POLJSKE SUD ZABRANIO DA ŠIRI LAŽI O OPOZICIJI: Moravjecki morao u novinama da porekne svoje reči!

Planeta -

Apelacioni sud u Krakovu zabranio je poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom da širi neistine o opoziciji i naredio mu da se izvini u tri dnevna lista, na profilu vladajuće stranke Pravo i Pravda na Fejsbuku i na dve televizije lokalnim vlastima zato što je optužio opoziciju da, dok je bila na vlasti osam godina, nije preduzimala ništa da Poljaci dišu čistiji vazduh.

"Neistinite su moje informacije od 14. oktobra 2018. na sastanku izbornog komiteta Prava i Pravde u Krakovu da gradonačelnik Krakova, Jacek Majhrovski, nije učinio ništa da poboljša kvalitet vazduha u tom gradu", osvanulo je juče premijerovo izvinjenje u tri dnevna lista.

Izvinjenje na poljskoj državnoj televiziji TVP.info i privatnoj Polsat objavljeno je pred centralne dnevnike.

Okružni sud u Krakovu prvo je odbio tužbu gradonačelnika Majhrovskog protiv premijera u hitnom postupku za povrede zakona tokom predizborne kampanje pred prvi krug regionalnih i lokalnih izbora 21. oktobra, istakavši da se radilo o subjektivnoj oceni premijera. Međutim, Apelacioni sud u Krakovu preinačio je tu presudu zato što je Majhrovski podneo dokaze o svemu što su gradske vlasti preduzimale od 2008. do 2015. godine dok konzervativci nisu došli na vlast.

Presudom Apelacionog suda premijeru je zabranjeno da ubuduće laže da se gradonačelnik Krakova ne bori za to da njegovi sugrađani dišu vazduh bez smoga.

Ovo je drugi put u samo mesec dana da premijer Moravjecki mora po presudi suda da se izvinjava za laži o opoziciji. Krajem septembra, po naređenju suda u Varšavi, pred glavne dnevnike na dve poljske televizije premijer je priznao da je lagao tokom predizborne kampanje da za vreme vlada Građanske platforme i Poljske narodne stranke nije bilo puteva, a da sadašnja vlada izdvaja za izgradnju lokalnih saobraćajnica više nego prethodnici za osam godina na vlasti.

"Laži kojima se služe premijer Moravjecki i svi političari Prava i Pravde angažovani u kampanji prešle su granice dobrog ukusa. Deformišu sadašnjicu i istoriju", kazao je tada lider opozicionih liberala iz Građanske platforme, Gžegož Shetina.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track