GORKO PRIZNANJE GENERALA SAD KOGA SU ZAMALO UBILI:  Avganistan kao novi Vijetnam, evo kolike su šanse za pobedu (VIDEO)
Foto: EPA

realno

GORKO PRIZNANJE GENERALA SAD KOGA SU ZAMALO UBILI: Avganistan kao novi Vijetnam, evo kolike su šanse za pobedu (VIDEO)

Planeta -

Američki general Ostin Miler, koji je na čelu misije NATO-a u Avganistanu, izjavio je da SAD u toj zemlji ne mogu da ostvare vojnu pobedu.

"To neće biti pobeda vojnim putem. To će biti političko rešenje. Moja procena je da i Talibani shvataju da na vojnom planu ne mogu da pobede. Dakle, ako u jednom trenutku shvatite da ne možete doći do vojne pobede... ljudi se prosto zapitaju zašto. Ne morate nužno čekati na nas, ali mislim da je sada vreme da se radi na političkom ishodu ovog sukoba", rekao je general Ostin Miler u ekskluzivnom intervjuu za En-Bi-Si Njuz.

Miler se obratio iz generalštaba operacije "Odlučna podrška" u Kabulu, a rekao je da je vrlo rano došao do zaključka da se prema Talibanima mora primeniti ofanzivni pristup. "Razmišljamo ofanzivnije i ne čekamo da nas Talibani napadnu. Takav stav smo uspostavili odmah. Morali smo zbog broja žrtava", rekao je Miler.

Prema poslednjim informacijama, vlada Avganistana kontroliše ili ima uticaj nad samo 55,5 odsto od 407 okruga u zemlji. To je, kako navodi sajt Militari tajms, najniži nivo kontrole otkad ovu statistiku prati Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR), a broj poginulih avganistanskih vojnika od maja do oktobra 2018. godine je skoro na rekordnom nivou.

Maj je bio najkrvaviji mesec, kada je zabeležno 26 odsto od svih žrtava tokom ovog petomesečnog perioda. Iako su podaci uglavnom poverljivi, postoje informacije da je samo u avgustu i septembru poginulo je 1.000 pripadnika Avganistanskih bezbednosnih snaga. Miler je, zbog toga, uklonio razne procedure i dao vojnicima koji savetuju avganistanske snage ovlašćenja da donose odluke i brzo se kreću kada stanje na bojištu to zahteva, prenosi NBC.

U suštini, to dozvoljava specijalnim timovima da se pridruže pouzdanim ograncima avganistanskih snaga na određenim područjima i pruže im podršku u vidu izviđanja, artiljerijskih ili vazdušnih napada, kao i medicinske evakuacije. "Ništa od ovoga ne dolazi bez rizika. Konsolidovanje avganistanskih snaga za ofanzivu je opasno. Imaju žrtava, ali su one mnogo manje kada napadnu Talibane", rekao je Miler.

Samo u Kabulu je tokom 2018. godine bilo 19 samoubilačkih napada na visoke zvaničnike, priča general, dodajući da je avganistanski ogranak terorističke grupe, tzv. Islamske države, "IS Horasan" (ISIS-K) odgovoran i za napade izvan urbanih područja. "ISIS-K je opasan. Imaju spoljne apsiracije, različite sposobnosti i imaju veze izvan Avganistana", rekao je Miler.

Prema njegovim rečima borci tzv. ISIS-K su "obrazovaniji" i pokušavaju da uspostave sopstvenu državu u Avganistanu. Oni su, kaže general, uglavnom prisutna na jugu Avganistana, u provincijama Nangar i Kunar, ali pokušavaju da rastu. "Al Kaida je druga grupa koju blisko posmatramo. Još uvek nisu ispali iz igre i to ne samo da pokazuje šta se dešava u Avganistanu, već šta se dešava izvan Avganistana dok oni grade svoje spoljne veze", priča general za NBC.

Bez stabilnosti u Avganistanu, terorističke grupacije kao što su Al Kaida i ISIS-K napadaće Amerikance i njihove saveznike i izvan regiona. "Pokušavam svima da uprostim da je to ono zbog čega smo ovde, da se radi o zaštiti građana", rekao je on. Ipak, ne oseća pritisak iz Vašingtona da pokaže rezultate. "Osećam se primoranim da pripremim uslove za političko rešenje. Pritisak postoji sa tog stanovišta. Ne želim da svi misle da će ovo trajati doveka", rekao je Miler.

Na čelu američke intervencije u Avganistanu je osam nedelja, ali je iznenađen brojem talibanskih boraca koji su odlučili da "bace oružje" i pričaju o mogućem rešenju. Miler napominje da je realista po pitanju pomirenja sa Talibanima i da ne želi da bude bezrazložno optimističan. "Vidim putanje, neke od njih su rizične. Rekao bih da sam više pragmatičan nego optimističan", dodaje Miler.

On se nada da će jednog dana, kada napusti Avganistan, ta zemlja biti bolje mesto nego što je danas. "Ovo je moj poslednji vojni zadatak u Avganistanu.Ne mislim da će me ovde vraćati. Kada ovaj put odem želeo bih da vidim mir i neki nivo jedinstva kako napredujemo", priča general Miler.

Rat u Avganistanu, odnosno američka intervencija u toj zemlji, počela je u oktobru 2001. godine nakon napada na kule blizanke u Njujorku 11. septembra te godine. To je trenutno drugi po dužini rat koji vode SAD, nakon Vijetnamskog. U Avganistanu je trenutno prisutno oko 13.000 stranih vojnika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track