RUSIJA OSUDILA AMERIČKE SANKCIJE IRANU: SAD zadale još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu! Moskva će činiti sve  da proširi ekonomsku i finansijsku saradnju s Iranom!
Foto: Reuters/Profimedia

ne haju

RUSIJA OSUDILA AMERIČKE SANKCIJE IRANU: SAD zadale još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu! Moskva će činiti sve da proširi ekonomsku i finansijsku saradnju s Iranom!

Planeta -

SAD zadale su još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu uvođenjem novih sankcija protiv Irana, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Nova runda antiiranskih sankcija koju je najavio Vašington namenjena je podrivanju stalnih napora potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma da očuvaju taj sporazum", navelo je rusko ministarstvo u saopštenju objavljenom na svom vebsajtu.

Iranski nuklearni sporazum postignut je 2015. godine s međunarodnim silama, pet zemalja članica Saveta bezbednosti (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija) plus Nemačka.

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je Ameriku iz sporazuma i od ponedeljka se ponovo uspostavljaju sve sankcije ukinute Iranu u okviru nuklearnog sporazuma. Prva serija američkih sankcija Iranu je uvedena već u avgustu.

Rusko ministarstvo je navelo da američke mere izazivaju "razočarenje i zabrinutost".

"Moskva odbacuje sve jednostrane vanteritorijalne sankcije koje zaobilaze odluke Saveta bezbednosti UN i utiču na interese trećih zemalja, kao što su restriktivne mere Vašingtona protiv Irana", navelo je rusko ministarstvo.

Navodi se da Rusija strogo osuđuje nove destruktivne poteze Sjedinjenih Država i da će Moskva učiniti sve u svojoj moći da proširi međunarodnu trgovinu, ekonomsku i finansijsku saradnju s Iranom uprkos američkim sankcijama.

Kurir.rs/Beta

Foto Reuters/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track