NA DANAŠNJI DAN SU IRAN I SAD POSTALI SMRTNI NEPRIJATELJI: Iranci obeležavaju 39. godišnjicu zauzimanja američke ambasade (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/Press TV

skup u teheranu

NA DANAŠNJI DAN SU IRAN I SAD POSTALI SMRTNI NEPRIJATELJI: Iranci obeležavaju 39. godišnjicu zauzimanja američke ambasade (VIDEO)

Planeta -

TEHERAN - Hiljade Iranaca okupilo se danas u Teheranu povodom obeležavanja godišnjice zauzimanja Ambasade SAD u toj zemlji 1979. godine, u trenutku kada Vašington obnavlja sankcije koje su Teheranu ranije bile ukinute u skladu sa nuklearnim sporazumom.

Na današnjem skupu u prestonici Irana, okupljeni Iranci su uzvikivali "Dole SAD" i "Smrt Izraelu", a državna televizija javlja da su slične demonstracije održane i u drugim gradovima u Iranu.

Ubrzo posle Islamske revolucije 1979, iranski studenti su upali u Ambasadu SAD u Teheranu uzevši za taoce 52 američkih državljana, koje su držali u zarobljeništvu 444 dana. Dve zemlje su tada postale neprijatelji: SAD Iran nazivaju "osovinom zla", a ovi Amerku zovu "Veliki Satana".

Inače, administracija predsednika SAD Donalda Trampa najavila je ponovno uvođenje sankcija protiv Irana na polju finansije, energetike i brodarstva, u drugoj turi kaznenih mera koje će biti vraćene na snagu nakon što je Tramp u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/PressTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track