PREDSEDNIK TURKMENISTANA U AKCIJI: Zlatnom šipkom pumpa mišiće, ali reakcija ministara je hit! (VIDEO)
Foto: Printscreen

urnebesno

PREDSEDNIK TURKMENISTANA U AKCIJI: Zlatnom šipkom pumpa mišiće, ali reakcija ministara je hit! (VIDEO)

Planeta -

AŠHABAD - Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov (61) spada u najživopisnije autokrate na svetskoj političkoj sceni, što je još jednom pokazao bildujući sa zlatnom šipkom!

Državna TV stanica Altin asir objavila je kratak snimak na kome se vidi kako Berdimuhamedov u svom kabinetu na sastanku vlade uzima sa postolja zlatnu šipku i diže je visoko iznad glave, poput bildera koji diže tegove.

Dok predsednik pumpa mišiće, od prisutnih ministara i članova kabineta dobija stojeće ovacije u vidu gromkog aplauza. Iako ova scena podseća na kadar iz nekog nadrealnog filma, treba imati na umu da je Berdimuhamedov na poslednjim izborima dobio podršku čak 97 odsto birača. Bildovanje predsednika deo je promocije Svetskog prvenstva u dizanju tegova, koje je prošle nedelje počelo u Turkmenistanu.

Ovaj bivši zubar je ubrzo po dolasku na vlast 2007. godine pokazao da je apsolutista. Tako je on do sada pokazao svoje umeće u puštanju muzike, pisanju knjiga, jahanju s preponama, pucanju iz puške velikog kalibra, gađanju nožem u pokretnu metu, a tokom jedne vojne vežbe lično je izdao naređenje o izvođenju vazdušnih udara na mete.

Uraaaa... Gromki aplauz ministara za predsednika
Uraaaa... Gromki aplauz ministara za predsednikafoto: Printscreen

- Turkmenistan je vrlo represivna zemlja. Vlada ograničava fundamentalne slobode i prava građanima, dok se vlasti mešaju u privatan život i religiju. Predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov, njegovi rođaci i njihovi saradnici kontrolišu sve aspekte javnog života u zemlji - navodi se u poslednjem izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

LIČNA KARTA Gurbanguli Berdimuhamedov Datum rođenja: 29. jun 1957. Mesto rođenja: Babarap (grad na jugu zemlje) Bračno stanje: oženjen Deca: 4

Predsednik Berdimuhamedov je idealizovan poput božanstva. U prestonici Ašhabadu nalazi se njegova bista u zlatu kako jaše konja. Turkmenistan je azijska zemlja sa oko 5,6 miliona stanovnika, čiji glavni prihod potiče od prodaje gasa Kini i Rusiji. BDP po glavi stanovnika je oko 7.500 dolara.

ŽIVOPISAN LIK Predsedniku Berdimuhamedovu je 2013. za šestocifrenu sumu na rođendanu pevala Dženifer Lopez, koja se kasnije izvinjavala zbog toga. U septembru 2016. promenjen je Ustav i ukinuta je starosna granica za izbor predsednika. U januaru ove godine zabranio je crne limuzine u prestonici jer je po njemu bela boja - boja sreće. Nastupao je i spotu svog unuka, koji je rep muzičar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track