PRVO GA SMENILI, A SAD MU SE SMEŠI PENZIJA ILI OTKAZ: Šef nemačkih obaveštajaca u novim problemima
Foto: AP

zamerio se mnogima

PRVO GA SMENILI, A SAD MU SE SMEŠI PENZIJA ILI OTKAZ: Šef nemačkih obaveštajaca u novim problemima

Planeta -

Politička kontraverza povodom odlazećeg šefa službe unutrašnje bezbednosti Nemačke Hans-Georga Masena dobila je novi zaokret, tako da je njegovo imenovanje na drugi posao očigledno u opasnosti.

Lideri vladajuće koalicije u Nemačkoj postigli su dogovor da Masen postane "specijalni savetnik" u Ministarstvu unutrašnjih poslova za "evropska i međunarodna pitanja".

Masen je, u oproštajnom govoru, kritikovao radikalne levičarske snage u Socijaldemoktarskoj partiji, tako da ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer sada razmatra da li da ga otpusti ili da ga pošalje u penziju.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Seren Šmit izjavio je danas da su Masenovi komentari "na razmatranju" i da će Zehofer izvući "neophodne zaključke".

Podsetimo, Masen je smenjen 18. septembra sa dužnosti šefa unutrašnje bezbednosti Nemačke zbog sukoba s nemačkom kancelarkom u vezi s antimigrantskim nasiljem u zemlji.

Nedelju dana kasnije, postignut je dogovor da Masen bude smenjen sa te funkcije, ali da bude postavljen za zamenika ministra unutrašnjih poslova.

To je razbesnelo mnoge članove Socijaldemokratske partije (SPD), manjinskog partnera u koalicionoj vladi. Ta stranka zahtevala je da Masen bude potpuno izbačen iz vlade jer je nastojao da neutralizuje najnovije nasilje nad migrantima, međutim, na njegovu stranu je stao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji se protivi migratnskoj politici kancelarke Angele Merkel, smatrajući je preblagom.

Masen je, suprotno kancelarki, tvrdio da prilikom antiimigrantskih nereda u Kemnicu, na istoku zemlje, neonacisti nisu maltretirali imigrante.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track