Japan oplakuje bebu pandu
Foto: Reuters

Velika žalost

Japan oplakuje bebu pandu

Planeta -
Zoološki vrt Ueno je saopštio da je mali mužjak, još bezimen, uginuo u jutarnjim satima od zapaljenja pluća

TOKIO - Mladunče džinovskog pande uginulo je danas u zoološkom vrtu u Tokiju, pošto je pre samo šest dana postalo prvo koje se rodilo u ovoj ustanovi posle 24 godine pauze.

Rođenje bebe pande izazvalo je uzbuđenost širom Japana - bilo je svuda u udarnim vestima - a sada cela nacija oplakuje njegovu smrt.

Zoološki vrt Ueno je saopštio da je mali mužjak, još bezimen, uginuo u jutarnjim satima od zapaljenja pluća. Čuvar je našao bebu, rođenu prošlog četvrtka, kako leži majci na trbuhu sa sve četiri noge dignute u vis, ne dišući. Sat vremena kasnije, posle neuspelih pokušaja animiranja, mladunče je proglašeno mrtvim.

Na konferenciji za novinare, koja je prenošena uživo, glavni čuvar pande je izjavio da je mleko slučajno ušlo bebi u dušnik dok ga je dojila njegova sedmogodišnja majka Šin Šin. Autopsijom su u dušniku otkriveni tragovi mleka.

Mladunče je tri dana provelo u inkubatoru dok juče nije vraćeno majci. "Mirno su proveli noć, i beba je koliko jutros bila dobro. Sve se dogodilo tako iznenada", rekao je čuvar sa suzama u očima.

Ovo je bio prvi džinovski panda koji je začet prirodno još od 1988. godine. Ove životinje imaju vrlo slab prirodni priraštaj, pa se pribegava veštačkom osemenjivanju u kontrolisanom okruženju.

Zoološki vrt je saopštio da će napraviti prostor da posetioci ostavljaju cveće i mole se za mrtvo mladunče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track