AUTORSKI TEKST OBRADA KESIĆA ZA KURIR: Šefu Bele kuće je i poraz pobeda
Foto: Miloš Rafailović

spoljnopolitički analitičar

AUTORSKI TEKST OBRADA KESIĆA ZA KURIR: Šefu Bele kuće je i poraz pobeda

Planeta -

Izbori za Kongres u SAD, kako god da se završe, biće pobeda za predsednika Donalda Trampa.

Do pre osam-devet dana republikanci su dobili novi zalet i smanjili prednost demokrata, čak i u trkama za Donji dom, gde su svi ozbiljni analitičari i političari zaključili da će demokrate da prisvoje većinu i preuzmu kontrolu nad tim domom Kongresa.

Posle serije improvizovanih bombi i masovnog ubistva jevrejskih vernika u sinagogi u Pitsburgu, došlo je ne samo do zastoja momentuma republikanac, nego i do jačanja momentuma demokratskih kandidata.

Ipak, kako sada stvari stoje, može se očekivati da će republikanci zadržati kontrolu nad Senatom, a demokrate verovatno preuzimaju kontrolu nad Donjim domom, što znači da će Tramp morati da vlada preko predsedničkih naredbi. Ako demokrate preuzmu oba doma, onda bi predsednik morao da se suoči i s pokušajem impičmenta.

Zbog toga je predsednik Tramp pobednik šta god da se desi na ovim izborima. Njegove pristalice i obožavatelji već ga vide kao žrtvu političkog establišmenta i Kongresa, koji je, uz američke medije, najomraženija institucija u očima javnosti.

Pobeda demokrata i novi sukobi vezani za impičment samo bi potvrdili taj njegov status i održali ključnu podršku njegovih birača za izbore. Uz to, može se očekivati da će Kongres zbog nerada, kao rezultat podeljenosti vlasti, u javnosti biti još više ocrnjen, a za njegove pristalice Tramp ne bi snosio odgovornost.

U slučaju da republikanci, nekim čudom, održe većinu u oba doma, Tramp bi to prisvojio kao ličnu pobedu i afirmaciju njegove politike.

Jedna stvar je jasna, a to je da će se mržnja, podele i politički sukobi pogoršati posle ovih izbora, što znači da neće skoro biti političke stabilnosti i da SAD neće moći previše da se bave međunarodnim problemima i politikom.

Kurir / E.K.

Foto: Miloš Rafailović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track