REPUBLIKANCIMA SENAT, DEMOKRATAMA PREDSTAVNIČKI DOM: Ovo su najveći dobitnici i gubitnici američkih izbora!
Foto: Profimedia

gusto na kapitol hilu

REPUBLIKANCIMA SENAT, DEMOKRATAMA PREDSTAVNIČKI DOM: Ovo su najveći dobitnici i gubitnici američkih izbora!

Planeta -

Izbori za Kongres u SAD su završeni, Predstavnički dom će dobiti demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsednika Donalda Trumpa zadržati kontrolu nad Senatom.

Kongres su dosad kontrolisali republikanci. U Senatu su imali tesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Predstavničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mesta).

Procene su da će demokrate dobiti 229 mesta, a republikanci 206 u Predstavničkom domu. Pobeda demokrata najveća je od 2010, kada su republikanci u mandatu predsednika Baraka Obame ugrabili 64 zastupnička mesta.

foto: Profimedia

Republikanci će rezultate izbora protumačiti kao izjednačen odnos snaga jer su uspeli da zadrže Senat.

Izbor senatorskih mesta koja su bila otvorena na ovim izborima (35 od 100) od početka je daleko više išao na ruku republikancima nego demokratima. Predstavnički dom odlazi u ruke demokrata, što je velik uspeh kako god na to gledali. Sada su ravnopravan deo zakonodavne vlasti u Vašingtonu.

foto: Reuters / Jonathan Ernst

Nensi Pelosi, koja je Trampu obećala pakao, mogla bi postati najmoćnija američka političarka nakon pobede demokrata. Šef većine u Predstavničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsednika i potpredsednika. Sa 78 godina Pelosi ima iskustvo na toj dužnosti koju je obavljala od 2007. do 2010, otežavajući završetak mandata Džordža Buša.

Budući da Predstavnički dom glasa za nacrte zakona Bele kuće, Pelosi će moći na čelu svoje većine blokirati republikanske predloge zakona poput nove reforme poreza ili izgradnje protivmigrantskog zida na meksičkoj granici.

foto: Reuters / Mike Theiler

Mič Mekonel, najdugovečniji američki senator je na čelu Kentakija već 33 godine. I dalje će ostati vođa republikanaca u Senatu, a dodatni bonus mu je to što je njegova demokratska protivkandidatkinja Ajmi Mekgrat izgubila u šestom okrugu u Kentakiju.

foto: Reuters / Rebecca Cook

Demokratkinje Rašida Tlaib i Ilhan Omar postale su prve muslimanke u američkom Kongresu.

foto: Reuters / Eric Miller

Deb Haland i Šaris Dejvids, takođe, demokratkinje, prve su Amerikanke indijanskog porekla izabrane u Kongresu. Džared Polis iz Kolorada postao je prvi guverner homoseksualac.

foto: Profimedia

Na Floridi je usvojen četvrti amandman, koji vraća pravo glasa osuđenim kriminalcima. Oko devet odsto glasača u Floridi su kriminalci, a većina njih su rasne manjine.

foto: EPA / Larry W. Smith

Među gubtinicima se našao Beto Orurke, koji je bio demokratski kandidat za Senat iz Teksasa. Tokom kampanje postao je nacionalna zvezda progresivne levice, ali je izgubio od republikanca Teda Kruza. Na Orurkeovu kampanju potrošeno je rekordnih 70 miliona dolara.

foto: EPA / Michael Wyke

Iako je stopa nezaposlenosti na samo 3.7 odsto, a osam od 10 Amerikanaca smatra da je ekonomija u dobrom stanju, vladajuća stranka izgubila je donji dom parlamenta.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track