MAKRON NALJUTIO TRAMPA IZJAVOM O EVROPSKOJ VOJSCI, A SAD MU SE PRAVDA: Nije fer da samo Amerika čuva Evropu
Foto: Reuters

SUSRET U PARIZU

MAKRON NALJUTIO TRAMPA IZJAVOM O EVROPSKOJ VOJSCI, A SAD MU SE PRAVDA: Nije fer da samo Amerika čuva Evropu

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je tokom susreta sa američkim kolegom Donaldom Trampom da je neophodno ojačati bezbednost Evrope.

"Nije pravedno da bezbednost Evrope osigurava isključivo Amerika. Upravo stoga smatram da je neophodno daleko više evropske odbrane kako bi se podelio taj teret", rekao je Makron.

Dodao je i da je saglasan sa Trampom u stavu da bi Evropa trebalo više da učestvuje u troškovima kada je reč o članstvu u NATO, pa da upravo zato i predlaže da se stvori takozvana evropska odbrana.

"To bi značilo i veće učešće Evrope u NATO", istakao je francuski predsednik.

"Želimo snažnu Evropu i to nam je veoma važno i bez obzira na to kako možemo to učiniti najbolje, efikasnije bi bilo nešto što oboje želimo", rekao je Tramp nakon pozdravljanja s Makronom.

Upitan da prokomentariše šta je mislio kada je napisao na Tviteru da se oseća uvređeno Makronovim komentarima da bi Evropa trebalo da smanji svoju zavisnost od SAD vezano za bezbednost, Tramp je rekao da SAD želi da pomogne Evropi ali da mora biti fer.

"Trenutno je teret većinom na SAD", rekao je Tramp.

Tramp je zajedno sa supruugom Melanijom doputovao u Pariz gde će u nedelju prisustvovati obeležavanju potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track