FLORIDA PRVI PUT U ISTORIJI PONOVO PREBROJAVA GLASOVE: Izborna drama zbog tesne pobede 2 republikanca!
Foto: AP

TRKA S VREMENOM

FLORIDA PRVI PUT U ISTORIJI PONOVO PREBROJAVA GLASOVE: Izborna drama zbog tesne pobede 2 republikanca!

Planeta -

VAŠINGTON - U više od polovine okruga Floride započelo je ponovno prebrojavanje glasova posle izbora za guvernera, kao i za senatora koji će tu američku državu predstavljati u Kongresu SAD.

Nezvanični rezultati te dve izborne trke pokazali su prednost republikanskih kandidata, ali "suviše tesnu da bi se donela konačna odluka".

Na Floridi se dosad nije dogodilo da je naloženo ponovo prebrojavanje glasova, pogotovu ne zbog tesnog ishoda čak dve izborne trke.

Prema nezvaničnim rezultatima, u trci za guvernera republikanac Ron DeSantis vodi ispred demokrate Endrjua Gilama, a razlika među njima je 0,41 procentni poen. U trci za američki Senat, republikanac Rik Skot vodi ispred demokrate Bila Nelsona sa prednošću od svega 0,14 procentnih poena.

foto: Reuters

Ron Desantis vodi ispred Endrjua Gilama za 0,41 odsto

U većini urbanih okruga Floride proces prebrojavanja glasova odvija se bez problema, ali izazov bi mogao da predstavlja okrug Palm Bič, gde kažu da nisu sigurni da će uspeti da završe posao do četvrtka, kada je određen krajnji rok.

AP konstatuje da sve to vraća uspomene na skandal iz 2000. godine, kada je na predsedničkim izborima republikanac Džordž Buš tesno vodio ispred demokrate Ala Gora. Posle više od mesec dana pravnih natezanja, američki Vrhovni sud odlučio je da se prekine sa ponovnim prebrojavanjem glasova i proglasio Bušovu pobedu.

Zakon države Floride nalaže da se na izborima na kojima je razlika između vodećih kandidata manja od 0,50 procentna poena, glasovi ponovo prebroje mašinskim putem. Ako se i tada ispostavi da je razlika manja od 0,25 procentna poena, ponovno prebojavanje glasačkih listića biće obavljeno ručno.

Takav zakon je i donet da se ne bi ponovila situacija iz 2000. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track