ISPROZIVAO MERKELOVU, PA KRENUO NJENIM STOPAMA: Zehofer odlazi sa čela stranke, ali ostaje ministar policije
Foto: EPA / Clemens Bilan

DONEO ODLUKU

ISPROZIVAO MERKELOVU, PA KRENUO NJENIM STOPAMA: Zehofer odlazi sa čela stranke, ali ostaje ministar policije

Planeta -

Šef nemačke policije Horst Zehofer izjavio je da odlazi sa čela svoje Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ali da ostaje ministar unutrašnjih poslova u vladi kancelarke Angele Merkel.

"Ja sam ministar unutrašnjih poslova i nastaviću da vršim tu funkciju", rekao je novinarima Zehofer.

Agencija AP napominje da su mediji spekulisali da Zehofer namerava da podnese ostavku na obe funkcije.

CSU je predvođen Zehoferom na regionalnim izborima u Bavarskoj prošlog meseca ostvario najgori rezultat od 1950. godine, navodi agencija. Najizgledniji kandidat za njegovog naslednika je, kako spekulišu nemački mediji je Markus Zeder, aktuelni bavarski premijer.

Zehofer je takođe na sednici CSU rekao da želi da podnese ostavku i na mesto ministra unutrašnjih poslova pre kraja mandata 2021. godine, navode izvori za Rojters. Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno posle poraza vladajućih demohrišćana u Hesenu, saopštila da se povlači sa mesto lidera stranke i da se neće više kandidovati za političku funkciju.

Konzervativni saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel ranije je izjavio da je nezadovoljan zbog njene odluke da se povuče s čelne funkcije u svojoj partiji.

Zehofer je čak rekao da je "sramota" što Merkelova planira da se povuče s liderske pozicije u Hrišćansko-demokratskoj uniji, insistirajući na tome da je njihov njihov odnos obelžilo "međusobno poštovanje".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track