Najnovije vesti

NAJVEĆU NATO VEŽBU PAMTIĆE KAO ČISTU KATASTROFU: Norvežani besni jer moraju da čiste go..a za vojnicima, ostavili im uništena imanja, a barove bez piva... (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

BLAMAŽA

NAJVEĆU NATO VEŽBU PAMTIĆE KAO ČISTU KATASTROFU: Norvežani besni jer moraju da čiste go..a za vojnicima, ostavili im uništena imanja, a barove bez piva... (VIDEO)

Planeta

Najveće vojna vežbe od doba Hladnog rata koja je održana prošle nedelje u zemljama Skandinavije, bila je jedan od najvećih vojnih blamaža.

Od saobraćajnih nesreća, do vojnika koji su vršili veliku nuždu na javnim mestima, i barova koji su ostali bez piva, ova NATO vežba moglo bi da ostavi trajne posledice na Norvešku.

"Spoj trozupca  2018" bila je do sada najveća vežba koju je NATO priredio u poslednjih nekoliko decenija. Učestvovalo je 50.000 vojnika iz 31 zemlje, oko 10.000 borbenih vozila i 250 letelica, a cilj je bio da se poboljša borbeno iskustvo trupa u hladnim nordijskim uslovima.

Stanovnici Norveške podneli su na stotine žalbi zbog ljudskog izmeta na javnim mestima, koje su ostavljali stranci. NATO vojnici, mahom Šveđani i Amerikanci, navodno su uhvaćeni kako vrše veliku niždu nedaleko od dečijeg vrtića, škole i sportke ustanove, objavio je norveški brodkaster "NRK".

Želili su se i lokalni farmeri besni što su im oklopna vozila uništila imanja. Iako vojska ima metode za sprečavanje ovakve štete, prema rečima norveških oficira, nešto je verovatno pošlo naopako.

"Ovo je užasno. Moramo da čistima iza vojnika koju su se olakšavali gde su stiglili. Bukvalno je us*an posao", rekla je norveški major Marijan Bo.

Norveška nije bila jedina zemlja koju su pogodile ove vežbe. Kako je kasnije objavljeno, oko 7.000 američkih vojnika koji su krenuli na vežbu popili su svo pivo u barovima na Islandu, gde su se zaustavili, i to za jedan vikend. Posebno su bili zainteresovani za lokalna pića.

U jednom trenutku, pivara u Rejkjaviku, glavnom gradu, morala je da pošalje hitnu isporuku brojnim pabovima i lokalima.

Krivudavi putevi Norveške bili su kobni za više NATO vozila koja su se sudarala ili izletala sa puta. Udesi su se događali u različitim delovima zemlje, a u njima su učestvovali vojnici iz Amerike, Švedske i Italije.

Žrtava na sreću nije bilo, ali je saobraćaj bio blokiran, a na teren su izlazile i lekarske ekipe kako bi povređene prevezle do lokalnih bolnica. Opasan sudar desio se i na moru. Vežba je spektakulatno okončana 7. novembra, ali se sledećeg dana norveška ratna fregata "Helge Ingstad" sudarila sa malteškim tankerom.

Fregata je zaradila veliku rupu na trupu i voda je počela da prodire, zbog čega je 137 članova posade moralo da napusti brod. U toku je akcija spasavanja fregate od potpunog tonjenja.

Kurir.rs/RT

Foto printscreen YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...