SMAKNUĆE KOJE JE ŠOKIRALO SVET: Sirijac oteo sestru pa je brutalno likvidirao javno! Do kraja je molila za milost! (VIDEO)
Foto: Tviter

zbog navodne časti

SMAKNUĆE KOJE JE ŠOKIRALO SVET: Sirijac oteo sestru pa je brutalno likvidirao javno! Do kraja je molila za milost! (VIDEO)

Planeta -

Snimak smaknuća mlade Sirijke od strane njenog rođenog brata, borca u Slobodnoj sirijskoj vojsci, zbog "časti", objavljena je prošlog meseca na društvenim mrežama i užasnula Sirijce i aktiviste za ljudska prava.

Kako javlja Gardian, Raša Bseis oteta je i odvedena iz izbegličkog kampa koji se nalazi u zoni na severozapadu Sirije pod kontrolom pobunjenika koji su u savezu s Turskom, samo 2 kilometra od turske granice. Na snimci koja je objavljena na društvenim mrežama njen brat stoji iznad prestravljene devojke sa kalašnjikovom u ruci i gleda u kameru, dok ona moli za milost.

"Pazi da vidimo i tvoje i njeno lice", kaže glas muškarca koji snima smaknuće. Drugi muškarac iza kamere potiče Bašara Bseisa, krvnika svoje sestre: "Hajde, Bašare - operi svoju čast." Bez reči, Bašar ispaljuje rafal iz kalašnjikova u Rašu. Njena agonija trajala je devet dugih sekundi pre nego što je izdahnula. Sve se dogodilo u pograničnom gradu Džarabulusu.

Zašto je ubijena? Zbog glasina da je počinila preljubu, za što je u fundamentalističkoj interpretaciji muslimanskog šerijatskog zakona - i prema tumačenju njenog brata i njegovih saučesnika u zločinu - kazna ni manje ni više nego smrt. Sve je počelo kada je muškarac koji se udvarao Raši, a ona ga odbila, objavio "inkriminišuće" fotografije koje upućuju na njen navodni blud.

Čak i u opustošenoj Siriji, gdje su u sedmogodišnjem ratu ubijene stotine hiljade ljudi, ovo ubistvo šokiralo je lokalnu zajednicu - pre svega zbog činjenice da je na društvenim mrežama podeljeno na hiljade puta.

Nakon što je gnusni zločin odjeknuo širom Sirije - i šire - Slobodna sirijska vojska (FSA) ogradila se od njega. Tri nedelje nakon smaknuća, ubica nije uhapšen.Mnogi se boje da nikad i neće biti kažnjen, a među njima je i sirijska aktivistkinja u egzilu Lubna Mrie.

Takva ubistva su se događala i pre nego što je rat počeo 2011., kada su udruženja za ženska prava u Siriji procenjivale da oko 300 devojaka i žena u toj zemlji godišnje ubiju članovi njihovih porodica.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track