Najnovije vesti

OVAJ GRAD ZOVU AFRIČKA VENECIJA: Stoji nasred jezera, a izgrađen je da bi SPASAO JEDAN NAROD (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

jezivo

OVAJ GRAD ZOVU AFRIČKA VENECIJA: Stoji nasred jezera, a izgrađen je da bi SPASAO JEDAN NAROD (VIDEO)

Planeta

Ganvi je veliko naselje izgrađeno na jezeru Nokoue, koje se nalazi jedan sat severno od grada Kotonou, najvećeg grada Republike Benin (zapadna Afrika).

U selu već generacijama žive pripadnici etničke grupe Tofinu u jednostavnim kućama od bambusa podignutim na jezeru, a većina njih se oslanja na samo nekoliko zabodenih stubova u dno jezera.

 

Zbog ovakvog načina života, stanovnike Ganvia, kojih ima oko 20 hiljada, zovu Vodeni narod Benina, a njihovo selo Afrička Venecija na stubovima. Selo je veoma popularno među turistima.

Veruje se da je selo prvi put naseljeno u 16. ili 17. veku, a njegovi stanovnici su ga izgradili na sredini jezera kako bi pobegli od moćnog zapadnoafričkog plemena plemena Fon. U to vreme, pripadnici Fona su prodavali robove iz drugih plemena Portugalu.

 

Tofinu su uskoro shvatili da pripadnici plemena Fon iz religijskih razloga ne smeju ući u vodu, niti napadati ljude koji žive na njoj, pa su tako odlučili da temelje svog novog naselja podignu na sredini jezera.

Sve kuće, prodavnice i restorani u selu su izgrađeni na drvenim stubovima, obično nekoliko metara iznad vode. Ganvi takođe ima plutajuću pijacu, ali i jedan kompletan komad zemlje na kojem je izgrađena škola. U selu se većina stanovnika bavi ribarstvom i turizmom.

 

Neki seljani uzgajaju i nekoliko pripitomljenih kopnenih životinja koje žive na malenim parcelama trave što izviru iz vode.

 

Kurir.rs/CdM

Foto: YT Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...