Najnovije vesti

OVAJ GRAD ZOVU AFRIČKA VENECIJA: Stoji nasred jezera, a izgrađen je da bi SPASAO JEDAN NAROD (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

jezivo

OVAJ GRAD ZOVU AFRIČKA VENECIJA: Stoji nasred jezera, a izgrađen je da bi SPASAO JEDAN NAROD (VIDEO)

Planeta
08:19h

Ganvi je veliko naselje izgrađeno na jezeru Nokoue, koje se nalazi jedan sat severno od grada Kotonou, najvećeg grada Republike Benin (zapadna Afrika).

U selu već generacijama žive pripadnici etničke grupe Tofinu u jednostavnim kućama od bambusa podignutim na jezeru, a većina njih se oslanja na samo nekoliko zabodenih stubova u dno jezera.

Zbog ovakvog načina života, stanovnike Ganvia, kojih ima oko 20 hiljada, zovu Vodeni narod Benina, a njihovo selo Afrička Venecija na stubovima. Selo je veoma popularno među turistima.

Veruje se da je selo prvi put naseljeno u 16. ili 17. veku, a njegovi stanovnici su ga izgradili na sredini jezera kako bi pobegli od moćnog zapadnoafričkog plemena plemena Fon. U to vreme, pripadnici Fona su prodavali robove iz drugih plemena Portugalu.

Tofinu su uskoro shvatili da pripadnici plemena Fon iz religijskih razloga ne smeju ući u vodu, niti napadati ljude koji žive na njoj, pa su tako odlučili da temelje svog novog naselja podignu na sredini jezera.

Sve kuće, prodavnice i restorani u selu su izgrađeni na drvenim stubovima, obično nekoliko metara iznad vode. Ganvi takođe ima plutajuću pijacu, ali i jedan kompletan komad zemlje na kojem je izgrađena škola. U selu se većina stanovnika bavi ribarstvom i turizmom.

Neki seljani uzgajaju i nekoliko pripitomljenih kopnenih životinja koje žive na malenim parcelama trave što izviru iz vode.

Kurir.rs/CdM

Foto: YT Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...