Najnovije vesti

BREGZIT RAZARA BRITANSKU VLADU! MINISTRI PRETE NOVIM OSTAVKAMA, TEREZA MEJ NE ODUSTAJE: Napuštamo EU u martu!
Foto: Reuters / Charles McQuillan / Pool

HAOS NE JENJAVA

BREGZIT RAZARA BRITANSKU VLADU! MINISTRI PRETE NOVIM OSTAVKAMA, TEREZA MEJ NE ODUSTAJE: Napuštamo EU u martu!

Planeta

Dok britanski mediji spekulišu da bi još ministara moglo da podnese ostavku zbog dogovora o Bregzitu, britanska premijerka Tereza Mej nastavlja da brani svoj dogovor sa Evropskom unijom

Ona je potvrdila je danas da će njena zemlja napustiti EU u martu 2019. godine, kako je i planirano.

 

Ona je rekla da sve što se nalazi u nacrtu sporazuma o Bregzitu osigurava da proces bude okončan do 1. januara 2021. godine, kada ističe tranzicioni period od 21 meseca.

 

U centru pažnje medija je ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv, za kojeg mnogi smatraju da razmatra napusti vladu.

Mej je navodno ponudila Gouvu mesto ministra za Bregzit, ali je on to izgleda odbio jer premijerka odbila da mu dozvoli da promeni uslove dogovora o Bregzitu, navodi Si-En-En.

 

Na pitanje novinara Ej-Bi-Sija da li su ti navodi tačni, Mej je rekla da ne govori o stvarima koje se tiču rekonstrukcije njenog kabineta dodajući da će ubrzo imenovati novog ministra za Bregzit.

 

Mej je rekla da veruje da je njen dogovor o izlasku Britanije iz EU "zaista najbolji dogovor za Britaniju".

 

Britanska premijerka je ranije poručila da će se boriti da sačuva svoj dogovor o Bregzitu sa Evropskom unijom jer veruje da je on u najboljem interesu građana.

Upozorila je da, ako se ne nastavi sa tim sporazumom, niko ne može sa sigurnošću da zna koje će posledice uslediti. Bio bi to korak ka neizvenosti, dodala je ona.

 

Mej je ranije rekla poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

 

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima za povlačenje te zemlje iz EU.

 

Nekoliko britanskih ministara je nakon toga podnelo ostavke, među njima i ministar za Bregzit Dominik Rab, a u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...