STIVEN BARKLI NOVI MINISTAR ZA BREGZIT: Zovu ga superlojalista, nikad se nije pobunio tokom karijere
Foto: EPA

treći čovek na ovoj poziciji

STIVEN BARKLI NOVI MINISTAR ZA BREGZIT: Zovu ga superlojalista, nikad se nije pobunio tokom karijere

Planeta -

Britanski državni sekretar zdravlja, evroskeptik Stiven Barkli, imenovan je večeras za ministra za Bregzit posle ostavke Dominika Raba koji se odlučio na taj korak zbog neslaganja s planom istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji, saopštila je britanska vlada.

Barkli (46), advokat po struci, poslanik je sa istoka Engleske i relativno je nepoznat široj javnosti. On je treći ministar za Bregzit od formiranja tog ministarstva posle referenduma 23. juna 2016. godine na kojem su se Britanci izjasnili za izlazak iz Unije.

foto: EPA

BBC napominje da bi za Berklija moglo da se kaže da je "super lojalista" jer nije zabeleženo da se ikad tokom karijere pobunio.

Njegovi prethodnici Rad i Dejvid Dejvis, takođe pristalice Bregzita, podneli su ostavku zbog neslaganja sa strategijom premijerke Tereze Mej o budućim odnosima između Londona i Brisela posle Bregzita.

Britanska vlada je u sredu usvojila nacrt sporazuma o Bregzitu koji su dan ranije usaglasili pregovarači Velike Britanije i EU. U znak protesta juče je nekoliko članova vlade podnelo ostavke, dok su se evroskeptični konzervativci oštro usprotivili nacrtu sporazuma.

Oni navode da će predloženi sporazum, koji predvidja bliske trgovinske veze Londona i Brisela posle Bregzita, načiniti od Velike Britanije vazalnu državu, vezanu za pravila EU o kojima nema pravo glasa.

Bregzit zvanično stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track