ODLIKOVANI AMERIČKI MARINAC OPTUŽEN ZA JEZIVE ZLOČINE U IRAKU: Ubijao nedužne ljude bez milosti, a drugi vojnici su na sve načine pokušavali da ga zaustave
Foto: Twitter/Printscreen

ratni zločinac

ODLIKOVANI AMERIČKI MARINAC OPTUŽEN ZA JEZIVE ZLOČINE U IRAKU: Ubijao nedužne ljude bez milosti, a drugi vojnici su na sve načine pokušavali da ga zaustave

Planeta -

Šef specijalnih operacija američkih foka, Edvard Galager (39) optužen je da je počinio jezive zločine u Iraku.

Važio je za vrlo dobrog vojnika, čak i po krutim standardima američkih SEAL marinaca.

Bio je medicinar koji je spasavao živote i vrhunski snajperista, a odlikovan je više puta zbog svog vođstva tokom 19 godina duge vojne karijere. Posle poslednje ture, u kojoj se borio protiv militanata tzv. Islamske države u Iraku, imenovan je za top vođu SEAL tima i nominovan za Srebrnu zvezdu, treće najveće vojno odličje u SAD.

Međutim danas, godinu dana kasnije, Galager je u zatvoru, suočen sa optužbama da je tokom poslednje ture - one za koju je nagrađen - ubijao civile, ubio tinejdžera (militanta) specijalnom oštricom, a onda pozirao s njegovim krvavim telom ispred američke zastave.

Mornarica je Galagera optužila za ubistvo s predumišljajem, pokušajem ubistva i više od 12 drugih zločina, uključujući i ono za narušavanje ugleda američke vojske. Ako ga optuže, ostatak svog života provešće u zatvoru. Galager tvrdi da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Slučaj je uzdrmao prilično tajanstveni svet američkih foka, koje se diče atmosferom tihog profesionalizma u svom poslu. Slučaj će žestoko uticati i na druge marince koji nisu prijavili Galagerove zločine, a jedan pukovnik već je optužen.

Njegova porodica ne želi da veruje u optužbe. "To nije Edi. On spasava živote. On je taj koji će uleteti u zapaljenu zgradu u trenutku kada drugi ljudi beže iz nje", rekla je njegova žena Andrea.

Mosul
Mosulfoto: AP / Xinhua /Khalil Dawood

Poslednjeg dana dvodnevnog saslušanja u bazi u San Dijegu njegove brojne kolege njegovo su ponašanje opisale kao bezobzirno, a njega kao zločinca željnog krvi. Kažu da je stalno pucao u civile - jednom je ubio devojku koja je šetala pored reke, drugi put starca koji je nosio vodu, a svojim vojnicima je zapretio da će ih ubiti, progovore li o njegovim akcijama.

Tinejdžera koga je ubio lovačkim nožem, lekari su doveli u bazu da ga spasu, jer je bio teško ranjen. Dok su mu pružali prvu pomoć, Galager je navodno došao i više puta ga, bez ikakve reči, izbo nožem u vrat i grudi. Potom se, držeći njegovu krvavu glavu u vazduhu, slikao uz američku zastavu.

foto: AP

Neki njegovi vojnici toliko su bili uznemireni njegovim ponašanjem da su mu poremetili kalibraciju snajpera, da bi bio što neprecizniji, i da su često ispaljivali pucnje upozorenja da preplaše civile pre nego što bi njihov šef poželeo da ih ubije...

"Proveli su više vremena štiteći civile, nego boreći se protiv terorista", izjavio je na sudu Džo Varpinski, specijalni istražitelj Mornaričke kriminalističke istražne službe.

Advokat optuženog marinca, Filip Stekhaus, rekao je da su optužbe neosnovane, jer su bazirane samo na izjavama svedoka koji su, kako je rekao, bili nezadovoljni što ne mogu da ispune zahteve svog vođe.

Kurir.rs/Njujork tajms Foto: Twitter/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track