Najnovije vesti

BRITANSKA VLADA NA STAKLENIM NOGAMA, TEREZA MEJ NEĆE DA ODE: Moja smena neće ništa olakšati!
Foto: Reuters / Charles McQuillan / Pool

BREGZIT TRESE OSTRVO

BRITANSKA VLADA NA STAKLENIM NOGAMA, TEREZA MEJ NEĆE DA ODE: Moja smena neće ništa olakšati!

Planeta

Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je da njena smena ne bi olakšala pregovore o Bregzitu, dok pojedini poslanici njene Konzervativne stranke prete da će joj izglasati nepoverenje, a bivši ministar za Bregzit je optužuje da se nije suprostavila "maltretiranju" zvaničnika Evropske unije.

Dok pojedini konzervativci pokušavaju da prikupe podršku za glasanje o nepoverenju, Mejova poručuje da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

 

"Promena lidera u ovom trenutku neće učiniti pregovore lakšim, niti će promeniti računicu u parlamentu", istakla je Mej u intervjuu za televiziju Skaj njuz.

 

Takođe je dodala da će naredna sedmica biti ključna za uspeh razgovora o Bregzitu i najavila da će se sastati sa liderima EU pre vanrednog samita Evropskog saveta 25. novembra, prenosi Glas Amerike.

Vest da je postignut sporazum sa EU izazvala je političku krizu u Britaniji, s obzirom na to da su dogovor oštro kritikovali i opozicija i vladajući konzervativci.

 

Dva ministra i nekoliko državnih sekretara podneli su ostavke, a više od 20 poslanika uputilo je zvaničan poziv da se izglasa nepoverenje Terezi Mej na položaju liderke stranke a samim tim i premijerke. Za glasanje o nepoverenju potrebno je da se uputi 48 takvih pisama.

Mnogi konzervatici koji podržavaju izlazak Britanije iz EU, žele jasan raskid s Briselom i tvrde da bi bliske trgovinske veze, predviđene sporazumom, pretvorile zemlju u vazalnu državu.

 

Prema nacrtu sporazuma, Britanija bi napustila EU 29. marta iduće godine, ali bi ostala deo jedinstvenog tržišta do kraja 2020. godine.

 

Zemlja bi ostala i u carinskoj uniji sa EU, da bi se izbeglo postavljanje kontrolnih punktova na irskoj granici.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...