SAJENTOLOZI SU ISKORISTILI LIZINU SMRT DA POSTANU NEDODIRLJIVI: Evo zašto moćnoj američkoj crkvi niko ništa ne može! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

tužno

SAJENTOLOZI SU ISKORISTILI LIZINU SMRT DA POSTANU NEDODIRLJIVI: Evo zašto moćnoj američkoj crkvi niko ništa ne može! (VIDEO)

Planeta -

Zbog tragičnog slučaja Lize Mekfirson, Sajentološka crkva u Americi postala je još moćnija i zaštićenija od tužbi.

Liza je umrla zbog stava sajentologa prema mentalno nestabilnim ljudima, a sada vođstvo te crkve, koju mnogi smatraju sekom, gotovo da više i ne odgovara državi.

Kada je imala samo 18 godina, Liza se pridružila Sajentološkoj crkvi i preselila iz rodnog Dalasa, u Teksasu, u grad Klirvoter na Floridi. Radila je u izdavačkoj kući koju su držali sajentolozi. Većina njenih tadašnjih kolega, a to je godinu dana pre smrti, tvrdi da je delovala srećno.

Na zimu 1995. nešto se promenilo. Dogodila joj se bezopasna automobilska nesreća, ali ona je tu, na licu mesta, počela da pokazuje znake mentalne nestabilnosti. Hitna pomoć uopšte nije nameravala da je vozi u bolnicu dok nije počela da se skida nasred ulice.

Lekarima je rekla da je htela da privuče pažnju i porazgovara s psihijatrom. Ipak, na kraju se odlučila za spiritualnu evaluaciju unutar Sajentološke crkve.

Kontroverzni proces naziva se "introspekcija", a Mekfirsonova je nekoliko meseci pre nesreće prošla kroz to i rečeno joj je da je sve u redu. Bila je, tvrde sajentolozi, mentalno zdrava. Proces "introspekcije" je takav da ste neko vreme (danima, a možda i nedeljama) u potpunoj izolaciji. Osim tokom razgovora sa "stručnjakom", osoba uopšte ne sme da priča. Izolacija, kažu sajentolozi, pomaže u tome da se razmisli sam o sebi i da se prođe kroz soptvene misli bez ometanja. Njihova teorija kaže da na kraju čovek izađe iz psihoze i postane funkcionalan.

Međutim, psiholozi kažu da su ta produžena samovanja u tišini strašno loša za ljudsku psihu i mogu da pojačaju psihoze i druge mentalne bolesti. Poremete ciklus spavanja, hranjenja i unište osećaj za vreme, pa pacijenti često sebi onda nanose fizički bol.

Za Lizu je druga tura introspekcije trajala 17 dana. Odvedena je u sedište Crkve i tamo stavljena u sobu koja je bila snimana ceo dan i noć, a njena stanja su beležena u dnevnicima. Na autopsiji je utvrđeno da je bila ozbiljno izgladnela i dehidrirana.

Introspekciju je vodio sajentološki lekar Dejvid Majnkof koji joj je, iako je nijednom nije fizički pregledao, stalno prepisivao valijum i sredstva za spavanje. Uskoro su joj se pojavili lišajevi na licu koji su ličili na boginje, pa je jedan stražar umolio lekara da prepiše antibiotik.

To je lekaru ipak bilo malo previše, antipsihotici i sedativi su u redu, ali za ovo mora da ide u bolnicu. I iako su četiri bolnice bile bliže, oni su je, dok je sve teže disala, vodili u sajentološku bolnicu. Više nije reagovala. U bolnici su je 20 minuta oživljavali, pa su na kraju rekli da je umrla od embolije pluća.

Ostali zaposleni u "centru", gde je držana u izolaciji, tvrdili su da je sigurno

reč o krvnom ugrušku ili meningitisu, nečemu za šta zakon ne može da ih tereti. Porodici takođe nisu rekli da je prolazila kroz proces "introspekcije" već da je došla da se odmori i opusti.

Već sledeće nedelje je krenula istraga sumnjive smrti. Liza je bila neuhranjena, dehidrirana i prepuna ugriza bubašvaba. Ruke i stopala bili su joj izranavljeni i krvavi jer je lupala po zidovima prostorije pokušavajući da izađe.

Sajentolozi su objavili svoj rezultat autopsije u kom, manje više, tvrde da je sve osim dehidracije - laž. Krenuli su protesti ispred zgrade koje pripadaju sekti širom zemlje, a ljudi su bili besni što im se ne može stati na put.

Kasnije se ispostavilo da se na slučaju izmenilo više patologa koji su dodatno "zamutili vodu". Sve optužbe - od zlostavljanja, zapostavljanja, otmice i praktikovanja medicine bez dozvole - pale su u vodu, a porodica se nagodila van suda, u građanskoj tužbi.

Sajentolozi i dalje tvrde da nisu ništa krivi, ali slučaj su iskoristili kako bi napravili klauzulu koja nosi njeno ime, formular koji svakog ko stupa u njihovu crkvu štiti od tužbi (a time se štiti i organizacija). Tamo piše da svako ko uđe u zajednicu razume da je reč o religiji, a ne medicinskoj ustanovi. Eksplicitno piše kako potpisnik ne može da tuži crkvu radi povrede ili "nehotične" smrti i da crkva ima primat ispred države u zbrinjavanju svojih članova koji pokazuju znakove mentalne nestabilnosti.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track