RUSI LOVILI AMERIČKE PODMORNICE U VODAMA SIRIJE: Pentagon dobio od Putina nikad strašnije upozorenje! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

odmeravanje snaga

RUSI LOVILI AMERIČKE PODMORNICE U VODAMA SIRIJE: Pentagon dobio od Putina nikad strašnije upozorenje! (VIDEO)

Planeta -

Ruske fregate "Admiral Makarov" i "Admiral Esen", naoružane za lov na podmornice, izvele su u sirijskim vodama velike vojne vežbe sa svim vrstama naoružanja za uništavanje podvodnih površinskih i priobalnih ciljeva

Ove vežbe, pre svega, mogu da se protumače kao upozorenje Pentagonu, koji je takođe vojno prisutan u istočnom Mediteranu.

Uz trenutnu situaciju u Idlibu u Siriji, gde se sve više govori o vojnom rešenju poslednjeg velikog uporišta islamističkih terorističkih grupa koje ne prihvataju rusko-turski sporazum o uspostavljanju demilitarizovane zone, nazire se drugačija međunarodna akcija.

Rusija još jednom pokazuje visoku spremnost i održava vojne vežbe uz sirijske obale."Održane su vežbe prepoznavanja i praćena podmornica, i vežbe za traženje, spasavanje i pružanje medicinske pomoći ljudima u nevolji", navodi se u saopštenju ruske mornarice.

Ruski vojni i pomorski oficiri su u saopštili kako su ratni brodovi na Mediteranu sproveli opsežne protivpodmorničke vojne vežbe. Konkretno, fregate ruske Crnomorske flote "Admiral Makarov" i "Admiral Esen" su u blizini sirijske obale izveli velike vežbe, a u manevrima su učestvovali i helikopteri.

Ruska ratna mornarica rasporedila je ubitačna protivpodmornička oružja, što je i bio deo vežbe.

Fregate su naoružane sa osam lansera za krstareće projektile Kalibar-NK, koji mogu da unište površinske i priobalne ciljeve na udaljenosti do 2.600 kilometara, prenosi TASS, pozivajući se na saopštenje ruskog Ministarstva obrane.

Ovi ratni brodovi su, takođe, naoružani projektilima i artiljerijskim sistemima AK-630M, topovima A-190 od 100 mm, torpednim cevima i raketnim bacačima RBU-6000. Fregate imaju i pistu i hangare za helikoptere sa protivpodmorničkim oružjem Ka-27 ili Ka-31.

U vežbama su učestvovali i helikopteri "Kamov", Ka-27PL i Ka-27PS, koji su imali najmanje 30 uzletanja i sletanja na paluba fregata.

Nemački novinar Marko Majer, koji je posmatrao vežbe, navodi da Rusija jača pomorsku prisustvo u vodama Sirije uglavnom da bi pokazala američkoj strani da čvrsto stoji iza legalnih vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada i da neće dopustiti bilo kakav oblik invazije NATO pakta na Siriju.

Bez ruskog vojnog prisustva na terenu, Vašington i London bi verovatno odavno pokrenuli napade na sirijske državne institucije i pokušali da sruše vladu i predsednika Asada u Damasku.

Kurir.rs/Contra magazin

Foto printscreen YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track