UPAD ROSU I BRUTALNO HAPŠENJE SRBA I U ZAPADNIM MEDIJIMA: Vest o drami u Mitrovici prenele vodeće svetske kuće!
Foto: AP / Bojan Slavković

o južnoj pokrajini i u svetu

UPAD ROSU I BRUTALNO HAPŠENJE SRBA I U ZAPADNIM MEDIJIMA: Vest o drami u Mitrovici prenele vodeće svetske kuće!

Planeta -

Vest o upadu pripardnika ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice jutros oko 4 sata i hapšenje četvorice Srba, objavila je većina vodećih medija u svetu.

Američka agencija AP prenela je da je kosovska policija rano jutros uhapsila četvoricu Srba u Kosovskoj Mitrovici, od kojih su trojica, kako navode, povezana sa ubistvom Olivera Ivanovića, jedna je ometala akciju, dok se za petom osobom traga.

foto: Beta / Slavica Radulović

Agencija navodi, da je policija tom prilikom oduzela dokaze za istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, kao i da je tužilaštvo saopštilo da su na četiri lokacije, na kojima je racija sprovedena, pronađeni ilegalno oružje i drugi materijali.

Navodi se i da su i lideri Srba pozvali su na smirivanje situacije i zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je AP-u da je formiran krizni centar, kao i da je o situaciji razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Agencija citira i saopštenje premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja koji poziva na smirivanje situacije uz obrazloženje da hapšenja nisu povezana sa političkim dešavanjima.

Agencija ocenjuje da su početkom nedelje na Kosovu porasle tenzije jer Kosovo nije uspelo da postane član Interpola zbog lobiranja Srbije, zbog čega su privremene kosovske institucije odlučile da povećaju takse za 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

Italijanska agencija ANSA izvestila je danas opširno da su specijalne snage kosovske policije (Rosu) uhapsile četvoricu Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, naseljenom srpskim stanovništvom.

ANSA pri tom ističe da je portparol Kfor-a juče negirao kretanje specijalnih

snaga kosovske policije (Rosu) na severu Kosova, na koje je, kako navodi, ukazivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Navode i da je Vučić jutros imao hitan sastanak sa vrhom oružanih snaga, policije i snaga bezbednosti.

Situacija u južnoj srpskoj pokrajini je pod budnim okom i medija u regionu koji je takođe uzdrman najnovijim potezima prištinskih vlasti.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Bojan Slavković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track