DAN ODLUKE! PADA KONAČAN DOGOVOR O RAZVODU EU I BRITANIJE: Samit lidera u Briselu posle 18 meseci pregovora! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP, Reuters

ODLUKA O BREGZITU

DAN ODLUKE! PADA KONAČAN DOGOVOR O RAZVODU EU I BRITANIJE: Samit lidera u Briselu posle 18 meseci pregovora! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Lideri Evropske unije okupili su se na vanrednom samitu u Briselu kako bi potvrdili nacrt Sporazuma o povlačenju Velike Britanije i odobrili političku Deklaraciju o budućim odnosima.

Dogovor Londona i Madrida oko Gibraltara uklonio je jednu od poslednjih prepreka na putu uređenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU omogućivši da Sporazum o povlačenju postignut na nivou pregovarača i politička Deklaracija o budućim odnosima budu podržani od strane EU.

"Nije lako gledati UK kako odlazi iz EU. Za mene je ovo tužan trenutak. Učinili smo sve kako bi ovaj tzv. razvod bio što bezbolniji, ali rezvodi nikad nisu bezbolni", izjavio je predsednik Evropske komisje Žan-Klod Junker dolazeći na samit.

1 / 15 Foto: AP

On je pozvao i britanski parlament da ratifikuje postignuti sporazum, ocenivši da je u pitanju "najbolji mogući dogovor za Britaniju", ali i ističući da EU neće menjati svoje fundamentalne pozicije.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije zadovoljn je postignutim sporazumom s Londonom kao i pokazanim jedinstvom 27 članica Unije tokom pregovora.

foto: AP

"Sada je vreme da se preuzme odgovornost. Ovaj dogovor je neophodan kako bi se izgradilo poverenje i buduće partnerstvo. EU i UK će ostati prijatelji i partneri", poručio je Barnije.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je dolazeći na vanredni samit o Bregzitu izjavio da je optimista i da je "na stolu dobar dogovor kako za EU tako i za UK".

"Mislim da imamo dobar dogovor za EU i UK. Sada treba gledati u budućnost. UK će napustiti EU, ali će ostati evropska zemlja. Treba zajedno da radimo sada na dobrim odnosima posle Bregzita", poručio je Tajani.

On je za decembar najavio rezoluciju Evropskog parlamenta o Bregzitu i pozvao britanski parlament da sarađuje po pitanju usvajanja Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP i Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track