JOŠ JEDAN INCIDENT KOD KRIMA: Ruski brod udario u ukrajinski tegljač i oštetio mu motore
Foto: AP

ZA VREME TRANZITA

JOŠ JEDAN INCIDENT KOD KRIMA: Ruski brod udario u ukrajinski tegljač i oštetio mu motore

Planeta -

Brod ruske obalske straže udario je u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

Incident se dogodio danas kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzak prolaz između Krima i kontinentalne Rusije.

"Brodovi ruske obalske straže izveli su otvoreno agresivne akcije prema brodovima ukrajinske ratne mornarice za vreme tranzita", navodi se u saopštenju i dodaje da je brod ruske obalske straže oštetio motor, trup, ogradu i jedan čamac za spasavanje na ukrajinskom tegljaču.

U saopštenju se navodi da je Rusija bila unapred obaveštena o planiranom tranzitu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da su ukrajinski brodovi kršili ruske teritorijalne vode koje su privremeno bile zatvorene.

"Njihov cilj je jasan... da se stvori konfliktna situacija u toj oblasti", navodi se u saopštenju FSB-a. Rusija je zatvorila Kerčki prolaz za civilni saobraćaj.

Rusija polaže pravo na vode kod Krima od pripajanja tog poluostrva 2014. godine. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da namerno blokira plovidbu komercijalnih brodova preko Kerčkog prolaza, jedinog pomorskog puta između Crnog mora i Azovskog mora.

Ukrajina optužuje Moskvu da pokušava da blokira njene luke, odnosno da priprema ofaznivu na Marijupolj, poslednji veći grad pod kontrolom Kijeva na istoku Ukrajine.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track