U SVETSKI RAT ZBOG LIČNOG INTERESA: Porošenko želi krv da bi ostao na vlasti
Foto: Reuters

Planeta hrli u haos

U SVETSKI RAT ZBOG LIČNOG INTERESA: Porošenko želi krv da bi ostao na vlasti

Planeta -

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko odlučio se da podgreje sukobe s Rusima jer mu popularnost drastično pada pred izbore, a tenzije odgovaraju i ruskom lideru jer gubi podršku zbog penzione reforme

Vikend obračun između ruske i ukrajinske mornarice u Kerčkom prolazu je opasna igra kojoj pribegavaju i ukrajinski predsednik Petro Porošenko i ruski predsednik Vladimir Putin kako bi pojačali svoj položaj unutar svojih zemalja, tvrde stručnjaci.

Dok se ukrajinski „kralj čokolade“ suočava s drastičnim padom popularnosti pred predsedničke izbore, u sličnim problemima je i šef Kremlja, koji je u martu obezbedio novi predsednički mandat, ali se zbog najavljenih penzionih reformi prvi put susreo s buntom u svom glasačkom telu.

foto: Reuters

Bez razloga

- Formalno, ne postoji razlog za uvođenje ratnog stanja koji nije postojao u vreme najkrvavijih sukoba. Ipak, prvi put su ruske snage otvoreno napale ukrajinske brodove, pa se to može smatrati ratnim činom. Rusija je brzo ukazala na to da eskalacija sukoba na unutrašnjem nivou odgovara Porošenku. Izbori su zakazani za 31. mart, ali ne mogu da budu održani u slučaju ratnog stanja - navodi u svojoj kolumni Leonid Beržinski, analitičar Blumberga.

foto: Printscreen

Kako kaže, Porošenko ne može da očekuje uspeh na osnovu ekonomske situacije u zemlji.

- Pet godina posle revolucije, Ukrajina je najsiromašnija evropska zemlja, na nivou gorem od onog pre revolucije, sa oligarsima i korumpiranim zvaničnicima koji samo otimaju novac. Najnoviji skandali ne odgovaraju predsedniku. Zbog toga mora da se okrene patriotizmu i svom uspehu u udaljavanju Ukrajine iz ruske orbite. Njegov izborni slogan je „Vojska, jezik, vera“. To je neočekivana nacionalistička agenda za tajkuna koji je doskora imao poslove u Rusiji. Međutim, istraživanja pokazuju da mu to ne pali - objašnjava Beržinski.

foto: Printscreen

Ankete

Prema nedavno objavljenim anketama, Porošenko uživa podršku svega 9,2 odsto birača, dok su od njega popularniji i Julija Timošenko sa 21,8 odsto podrške i komičar Vladimir Zelenski sa 13,9 procenata.

- Tempiranje pomorskog obračuna i uvođenje ratnog stanja mogli bi da pomognu Porošenku u privlačenju glasača. S druge strane, i ruski predsednik gubi podršku zbog nepopularnih poteza kao što je podizanje granice za odlazak u penziju. Putin i Porošenko ne mogu da sakriju mržnju jedan prema drugom kad su u istoj prostoriji, ali su prirodni saveznici za mahanje oružjem bez vojnog i strateškog cilja. Međutim, ni jedan ni drugi nisu za pravi rat. Rat u kome bi Rusija direktno učestvovala povećao bi broj mrtvih, pa će oba lidera samo nastaviti da podgrevaju konfrontaciju i propagandu, ali će izbegavati bilo kakav stvarni rat. Naravno, incidenti su mogući - navodi Beržinski.

Kurir / Andrija Ivanović

Foto: Reuters, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja