Najnovije vesti

JEZIVI GENETSKI INŽENJERING UZDRMAO SVET: Kineski naučnik stvorio prve GMO bebe, svi skočili na njega! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

pandorina kutija otvorena

JEZIVI GENETSKI INŽENJERING UZDRMAO SVET: Kineski naučnik stvorio prve GMO bebe, svi skočili na njega! (VIDEO)

Planeta

Svetom je kao bomba odjeknula vest da je kineski naučnik He Đankuej, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe, koje će biti otporne na HIV virus kojim su zaraženi njihovi očevi.

Početkom novembra rodile su se prve genetski modifikovane bebe. Od dve devojčice blizanke samo jedna potpuno otporna na HIV jer su kod nje uklonjena oba ključna gena iz para u genomu. Druga ima samo jedan isečeni gen, što znači da ipak može da se zarazi. Devojčice su rođene zdrave i za sada nema nikakvih naznaka da su im tehnologijom oštećeni neki drugi geni.

He,  je objasnio je da se odlučio na ovaj zahvat zato što je HIV veliki problem u Kini. Eksperiment sa tehnikom editovanja gena zvanom CRISPR na kraju je urodio plodom i dvema zdravim bebama, i to sestrama blizankama.

"Lula i Nana došle su plačući na ovaj svijet, zdrave kao i svaka druga beba"

"Dve divne male kineske devojčice nazvane Lula i Nana došle su plačući na ovaj svet, zdrave kao i svaka druga beba.

Bebe su sada sa njihovom mamom Grejs i tatom Markom", rekao je He. Objasnio je da je majka zatrudnela veštačkom oplodnjom (IVF), ali je uz nju izvedena "genetska operacija" kojom je uklonjen "prolaz kroz koji HIV ulazi kako bi inficirao ljude".

foto: printscreen YT

Ali njegovo naučno dostignuće izazvalo je brojne kritike pa je tako profesor etike Džulijan Safulasku nazvao je ovaj eksperiment "monstruoznim".

Osim kritika, počela je i istrage slučaja - barem ona akademska. Kako piše AP, He je sad pod istragom svog lokalnog odbora za medicinsku etiku koja će da utvrdi da li je svojim eksperimentom prekršio zakone.

Zaposleni Univerziteta u Šendženu izjavili su da su "šokirani" eksperimentom, ali su naglasili da on nije obavljen nigde drugde i da je He na neplaćenom odsustvu.

Univerzitet Rajs iz SAD izjavio je da istražuje svog profesora fizike i bioinženjeringa koji je priznao da je pomogao kineskom istraživaču u stvaranju prve genetski modifikovane bebe.

foto: printscreen YT

Profesor Majkl Dim rekao je da je bio u Kini kad su učesnici ovog istraživanja dali svoj pristanak njegovom saradniku Heu, kojem je bio savetnik.

Univerzitet Rajs je tada upozorilo da istraživanje s genetski modifikovanim bebama povlači "zabrinjavajuća naučna, pravna i etička pitanja". PŠortparol Univerziteta je rekao da Univerzitet nije znao ništa o projektu i da će istražiti Dimovu uključenost u njega.

Kineski zakoni za sada još uvek ne dozvoljavaju gensko modifikovanje dece, mada se predviđa da bi postojeća ograničenja mogla da se olabave u budućnosti.  Zdravstvene vlasti i članovi etičkog odbora Kine su takođe pokrenuli istragu o celom slučaju.

Najveća etička dilema povezana sa genetskim inženjeringom ljudi, odnosno editovanjem ljudskog DNK, je što bi izmenjeni DNK mogao da dovede doi nove bolesti ili poremećaja koji će biti nasledni generacijama posle toga, piše američki NPR. Drugi razlog za strah je da će ova metoda dovesti do takozvanih "dizajniranih beba", odnosno dece koja se genetski modifikuju ne iz medicinskih, već iz estetskih ili sličnih razloga - tako da budu viša, lepša, snažnija ili pametnija.

Kurir.rs/Vašington Post

Foto printscreen YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...