LAVROV PORUČIO: Ne vidim potrebu za bilo kakvim posrednicima!
Foto: AP

rusko-ukrajinski sukob

LAVROV PORUČIO: Ne vidim potrebu za bilo kakvim posrednicima!

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas predlog za strano posredovanje u ruskom sporu s Ukrajinom oko ukrajinskih brodova zaplenjenih blizu Krima.

"Ne vidim potrebu za bilo kakvim posrednicima", rekao je Lavrov danas u Parizu posle sastanka s svojim francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drijanom.

On je ovo rekao pošto je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas predložio da bi Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina mogle zajedno da rade na smirivanju tenzija. Da bi se osiguralo da se takvi incidenti ne ponove zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu treba da pošalju "jak signal " Kijevu da prekine sa bilo kakvim "provokacijama", rekao je Lavrov.

Lavrov je ponovio ruski stav da je Ukrajina "namerno isprovocirala" ruske vlasti time što su njeni brodovi ušli u ruske teritorijalne vode kod Krima, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Ruska obalska straža zaplenila je tri broda ukrajinske ratne mornarice - dva manja broda i jedan tegljač - i zarobila posadu u nedelju u Kerčkom moreuzu. Incident se dogodio u Crnom moru dok su ukrajinski brodovi pokušavali da prodju Kerčkim moreuzom da bi stigli do Azovskog mora.

Ukrajina navodi da Rusija nije imala prava da zaustavi brodove. Zbog te zaplene Ukrajina je proglasila jednomesečno ratno stanje u svojim pograničnim oblastima.

Kurir.rs/Beta

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track