AMERIČKI ŠPIJUNSKI AVION NADLEĆE KRIM! Posejdon primećen iznad Kerčkog moreuza, a za njim i DRON (FOTO)
Foto: Reuters

NEKOLIKO DANA POSLE SUKOBA

AMERIČKI ŠPIJUNSKI AVION NADLEĆE KRIM! Posejdon primećen iznad Kerčkog moreuza, a za njim i DRON (FOTO)

Planeta -

Protivbrodski avion "Boing P-8A Posejdon" Ratne mornarice SAD izveo je izviđački let u području Kerčkog moreuza i Krima, navodi portal PlaneRadar na Tviteru.

Avion sa brojem 168848 koji se nalazi u sastavu patrolne avijacije Ratne mornarice SAD približio se poluostrvu na 31 kilometar.

Istog dana, prema podacima portala PlaneRadar, izviđački let u ovom području je izveo i strateški dron "RQ-4A Global Hawk" koji je takođe preleteo i liniju razdvajanja u Donbasu.

U poslednje vreme je porasla aktivnost inostranih izviđačkih aviona i dronova u blizini ruskih granica. Izmerđu ostalog, oni su primećeni kako u području Krima i Krasnoidarske oblasti, tako i duž zapadne granice Rusije. Ministarstvo odbrane Rusije je više puta tražilo pod Vašingtona da prekine izvođenje ovakvih operacija, ali je Pentagon to odbio.

Podsetimo, u nedelju su tri broda ukrajinske ratne mornarice narušila Konvenciju UN o morskom pravu i presekla državnu granicu Rusije.

Brodovi su u ušli u ruske vode koje su bile privremeno zatvorene i u njima izvodili opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih vlasti, usled čega je doneta odluka da se protiv njih upotrebi oružje.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track