AP OTKRIVA: Nezavisnost crkve doneće mnogo bolji rejting nepopularnom Porošenku na predsedničkim izborima
Foto: AP

RASKOL I IZBORI

AP OTKRIVA: Nezavisnost crkve doneće mnogo bolji rejting nepopularnom Porošenku na predsedničkim izborima

Planeta -

KIJEV - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je da je Vaseljenska patrijaršija odobrila dekret kojim se garantuje autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Ovaj potez doneće veliki porast u popularnosti ukrajinskom predsedniku, ocenjuje AP.

Porošenko je naveo da će se pravoslavne zajednice sastati na datum koji će odrediti vaseljenski patrijarh Vartolomej kako bi zvanično formirali novu crkvu.

"Istorijska odluka je doneta da se uspostavi autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva. Tekst koji će crkvi dati nezavisnost je odobren", rekao je juče Porošenko.

AP navodi da je Porošenko nezavisnu crkvu načinio jednim od glavnih slogana u svojoj "još nenajavljenoj" predsedničkoj kampanji.

Predsednički izbori u Ukrajini zakazani su za mart 2019. godine, a agencija podseća da se, sudeći prema poslednjim anketama, Porošenko po popularnosti nalazi iza bivše premijerke Julije Timošenko.

Već vekovima, Ukrajinska pravoslavna crkva je pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije, navodi AP, dodajući da će ova odluka dovesti do raskola i znatno umanjiti moć Moskovskog patrijarhata.

Ruska pravoslavna crkva i ruske vlasti se jako protive osnivanju autokefalne crkve u Ukrajini i upozorili su ukrajinske vlasti da odustanu od toga. Ruska crkva prekinula je sve odnose s patrijarhom Vartolomejom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track